Bildiğiniz gibi, internetin evlerimize girmeye başlamasıyla birlikte gelişen ve sürekli büyüyen "büyük veri" kavramı da giderek önem kazanmaya başladı. Hatta geleneksel veritabanı araçlarıyla yönetilemeyecek büyüklükte olan bu verinin analiz edilebilmesi için bir bilim dalı bile gelişti: veri bilimi. Bu bilimin kullanım alanlarıyla ilgili fikir edinmek isterseniz sizi veri bilimi serisinin birinci yazısına şuradan ulaşabilirsiniz. Bu yazımızda veri biliminin e-ticaretteki kullanımından bahsedeceğiz. Keyifli okumalar…
veri biliminin e-ticaretteki yeri e-ticarette müşterilerin bir üründen diğerine, o siteden bu siteye atlaması saniyeler içinde gelişen olaylar. Bu durumda onların ilgisini kendi üzerinizde toplamak için yapmanız gereken, onlara kişiselleştirilmiş bir deneyim sunmak. Bunun için de büyük veri'ye başvurmanız gerek. İnsan eliyle analiz edilemeyecek tüm bu verinin analiz edilmesi ve sonuca göre kullanıcıya özel bir alışveriş deneyimi sunulması da veri bilimi ile mümkündür.
Kişiselleştirilmiş bir deneyimin satın alma kararına dönüşmesi daha olası olduğundan, bunu bir kez tadan kullanıcı daha çok internet alışverişi yapacaktır. Neyse ki bu verileri analiz edebilmeniz için profesyonel ve kullanımı kolay bazı ürünler mevcut. Efilli de bunların arasında yeni ve güçlü olanı.
Efilli, müşterilerinizin sitenizde nereye daha çok ilgi duyduğunu, nereye kadar ilerlediğini belirler ve anlaşılması kolay bir şekilde size rapor eder. Üstelik müşterinizin ilgi alanına göre sizin belirleyeceğiniz türden anlık kampanyalar sunar. Veri biliminin karmaşası içinde kaybolmak istemiyorsanız, buraya tıklayın ve efilli ayrıcalıklarından yararlanmaya başlayın.
Veri bilimini kullanarak yapabileceğiniz daha bir sürü geliştirme var. Bunlardan bazıları şöyle:
Dinamik ve değişken fiyat politikası
sitenizde sattığınız bir ürün, sizden başka onlarca yerde satışta olabilir. Büyük veriyi analiz etmek ve doğru bilgiyi, doğru yerde kullanmak yüksek rekabet ortamında sizi öne çıkarır. "doğru" bilgi bu noktada rakip firmaların fiyat politikaları, tahmini ürün satış rakamı, bölgesel satış oranları ve tüketicilerin satın alma alışkanlıkları demek oluyor. Böylesine kapsamlı veriyi tabi ki de veri bilimi sayesinde çözümleyebilirsiniz.
Müşteri hizmetleri iyileştirmeleri
sizinle iletişime geçmiş bir müşteriye cevap verirken incelediği veya satın aldığı ürünlerden bahsetmek, hatta daha ileri gidip sosyal medyada sizin hakkınızda yazdığı yorumlara göre iletişim kurmak ona kendini özel hissettirecektir.
Tedarik zinciri yönetimi
büyük veri ile depodaki ürünleri takip edebilir, en çok satan ürünleri belirleyebilirsiniz. Müşterileriniz alışveriş yaparken aslında size birçok şey söyler. Fiyat politikanızı müşterilerinizin size "söylediklerine" göre belirleyebilir ve böylece ilgi görüp satılmayan ürünlerinizi de satabilirsiniz.
Ayrıca popüler ürünlerinizin bir sonraki dönem ne kadar satılacağını önceden tahmin ederek stok yönetiminizi kolaylaştırabilirsiniz.
Büyük verinin e-ticaretteki kullanım alanları ve veri biliminin faydaları ile ilgili size kısa fakat faydalı bilgiler sunduk. Bunun gibi daha fazla içerik için sizi efilli blog'a bekliyoruz. Hiçbirini kaçırmamak için hemen şimdi bültenimize abone olun. Diğer yazılarımızda görüşmek üzere!
Yasal Uyarı: Yayınlanan her türlü yazı ve içeriğin tüm hakları Efilli Yazılım’a aittir. Kaynak gösterilse veya aktif link verilse dahi yazı, ses, video gibi her türlü içeriğin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz, yayınlanamaz, paylaşılamaz ve değiştirilemez.