Hediye zamanı geldi! Her yıl en çok alışverişin yapıldığı günlerden biri olan yılbaşı dönemi, eskiden en çok 1-2 haftalık indirimlerle gündeme geliyordu. Fakat yıllar geçtikçe artan talep ve online alışverişteki artışlarla beraber bu indirimler aralık ve ocak aylarının tümünü kapsar hale geldi. Bu yazımızda türk tüketicilerin 2019 yılında özel günlerde gösterdiği davranışları inceleyeceğiz.
E-ticaret ve pazarlamayla ilgiliyseniz, ya da sadece bilmek istiyorsanız, türk tüketicilerinin güncel alışveriş alışkanlıklarını burada okuyabilirsiniz.
Türkler eşlerine hediye almayı "zor" olarak tanımlıyor.
Mastercard'ın 18 ülkeden 9500 katılımcıyla yaptığı ankete göre, türk tüketicilerin 5'te 1'i eşlerine aldıkları hediyeler için ortalama 600 tl, diğer beşte birlik bir kısım ise 1000-1200 tl aralığında bütçe ayırıyor.
Türkiye ve hatta katılan diğer tüm ülkeler, eşlerine "en iyi" hediyeyi aldıklarından emin olmak istiyorlar.
Türklerin 10'da 1'i kayınvalidelerine hediye alırken zorlandığını söylüyor.
Kaynak: mastercard research / independent research company fly research
Türkler günümüzde eşya yerine "deneyim" hediye etmeyi tercih ediyorlar.
İster arkadaş, ister anne-baba, ister eş… hediye almak istediklerinize bu kez bir anı hediye etmek isterseniz bazı seçenekler;
sevdikleriyle birlikte bir tatil, eğlenceli bir konser, macera dolu bir etkinlik, aile bağlarını güçlendirecek bir buluşma, sinema/tiyatro/cruise tatili/spa/şarap tadımı/balon gezisi… şehrinizdeki etkinlikleri grupanya. Com, yakala. Co gibi adreslerden takip ederek tam aradığınız etkinliği bulabilirsiniz.
Sanılanın aksine, kendilerini mutlu etmek için erkekler kadınlardan daha çok alışveriş yapıyor!
Türk kadın tüketicilerin %70'i kendilerini ödüllendirmek için kıyafet ve ayakkabı alırken, yarısından fazlası kozmetik ürünlerle mutlu oluyor. 5 kadından 1'i sadece çikolatanın onları mutlu etmeye yettiğini söylüyor.
Türk erkekleri ise dışarda akşam yemeği, sinema, konser veya spor aktivitelerini tercih ediyor. Yani aslında kendilerini mutlu etmek için kadınlardan daha çok para harcıyorlar.
Türkiye'de tüketicilerin %92'si alacakları ürün için dijital ortamda araştırma yapıyor.
Tüketicilerin araştırma ve satın alma alışkanlıkları çok kanallı:
%77'si hem dijital hem fiziksel araştırma yapıyor.
Bu araştırmaların %23'ü online alışverişle sonlanıyor.
Tüketicilerin %75'i araştırmalarını akıllı telefon üzerinden yapıyor.
Konum bazlı araştırma yapanların %77'si online araştırmadan sonra mağazaya gidiyor.
Bu bilgiler sizin de ilginizi çekti değil mi? Siz de e-ticaret sitenizde efilli'yi kullanarak değişen tüketicilerin istek ve ihtiyaçlarına cevap verin. Daha fazla içerik için takipte kalın!
Yasal Uyarı: Yayınlanan her türlü yazı ve içeriğin tüm hakları Efilli Yazılım’a aittir. Kaynak gösterilse veya aktif link verilse dahi yazı, ses, video gibi her türlü içeriğin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz, yayınlanamaz, paylaşılamaz ve değiştirilemez.