Merhaba, devlet destekleri serisi'nin 3. Yazısında sizlere tübi̇tak 1507 hakkında bildiklerimizi aktaracağız. Önceki serimizde kosgeb ar-ge i̇novasyon programı'ndan bahsetmiştik. Öğrenmek istediğiniz diğer devlet destekleri hakkında bilgi almak için bize buradan ulaşabilirsiniz. İsterseniz zaman kaybetmeden başlayalım.
Programın temel amacı kobi̇'lerin ar-ge faaliyetlerini geliştirmek.
Ülkemizde ar-ge (araştırma-geliştirme) uygulamaları genellikle büyük ölçekli işletmeler tarafından yapılıyor. Bu nedenle sanayinin %98'ini oluşturan küçük ve orta büyüklükteki i̇şletmelerin (kobi̇) ar-ge faaliyetleri istenilen düzeye ulaşamıyor.
Tübi̇tak'ın geliştirdiği bu programın temel amaçları; kobi̇'lerin verimliliklerini, katma değer içindeki paylarını ve uluslararası rekabet güçlerini arttırmak. Daha özel olarak, tübi̇tak 1507 programı'nın sağladığı destekle kobi̇'lerin teknoloji ve yenilik kapasitelerinin geliştirilerek daha rekabetçi olmaları, sistematik proje yapabilmeleri, katma değeri yüksek ürün geliştirebilmeleri, kurumsal araştırma teknoloji geliştirme kültürüne sahip olmaları, ulusal ve uluslararası destek programlarında daha etkin yer almaları hedeflenmektedir.
Programdan faydalanmak isteyen projelerin;
2020 ocak ayından itibaren tübi̇tak, 1507 programı için çağrı usülü başvuru toplamaya başlayacak. Program, projelere dönemlik %75 hibe olacak şekilde 500.000 tl'ye kadar destek veriyor. Eğer proje 1512 "tübi̇tak bireysel girişimcilik aşamalı destek programı" kapsamında kurulmuş veya 5746 sayılı kanun kapsamında teknogirişim sermayesi desteğinden yararlanmış ise %10 ekstra destek sağlanıyor.
1507 programı yönetmeliğinde yakın zamanda bazı değişiklikler yapıldı. Böylece programın %75 oranındaki hibe desteğinden en fazla ilk iki projesi için yararlanabilen kobi̇'lere, –en az ikisi ortaklı başvuru olmak kaydıyla ilk beş projelerinde programdan destek alabilme hakkı tanındı.
Desteklenen proje harcamalarının başlıkları ise şöyle:
personel giderleri
malzeme giderleri
bilgisayar ve sunucu giderleri
seyahat giderleri
****prototip imalatı için firma dışından yapılan diğer hizmet ve işçilik alım giderleri
****ülke içindeki üniversiteler, tübi̇tak'a bağlı ar-ge birimleri, özel sektör ar-ge kuruluşlarına yaptırılan ürün analizi ve laboratuvar giderleri
****yeminli mali müşavirlik (ymm) alım giderleri ve proje danışmanlık giderleri
Bu başlıklara göre tübi̇tak 1507 kobi̇ ar-ge başlangıç destek programı, kavram geliştirme (araştırma), fizibilite, laboratuvar, tasarım, prototip üretim ve geliştirme çalışmaları ile pilot tesisin kurulması ve deneme üretimi yapılması aşamalarında destek veriyor.
tübi̇tak 1507 programı, 3 ana boyuta göre değerlendirilmektedir. Bunlar:
boyut: endüstriyel ar-ge i̇çeriği, teknoloji düzeyi, yenilikçi yönü
boyut: proje planının ve kuruluş altyapısının proje i̇çin uygunluğu
iii. Boyut: proje çıktılarının ekonomik yarara ve ulusal kazanıma dönüşebilirliği
Tübi̇tak 1507 kobi̇ ar-ge başlangıç destek programı hakkında bilinmesi gereken en temel bilgileri aktardık.
Daha fazla bilgi için bize e-mail, sosyal medya veya iletişim formundan ulaşarak bir mesaj yazabilir, ya da tubitak. Gov. Tr adresini ziyaret edebilirsiniz. Yakında görüşmek üzere!
Yasal Uyarı: Yayınlanan her türlü yazı ve içeriğin tüm hakları Efilli Yazılım’a aittir. Kaynak gösterilse veya aktif link verilse dahi yazı, ses, video gibi her türlü içeriğin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz, yayınlanamaz, paylaşılamaz ve değiştirilemez.