İnsan Kaynakları Veri Güvenliğinde Nelere Dikkat Etmeli?

Şirketlerin önemli bir birimi olan i̇nsan kaynakları çalışanlarının veri güvenliğini korumak için son derece önemli bir konumda yer alıyor. 2016 yılından beri bulunan kişisel verileri koruma kanunu kapsamında kişisel verilerin önemi her geçen gün artıyor. Kişisel verilerle ilgili artan önemin internet kullanıcıları ve i̇nsan kaynakları birimi için dikkat edilmesi gerekilen noktaları sizler için derledik.

İnsan kaynaklarında operasyon ve işe alım süreçleri dahil her alanda kişisel veriler oldukça değerli. Doğru hamlelerin yapılabilmesi ve iş akışının bozulmaması için kişisel veriler işletmelerde kullanılabiliyor. Özellikle işe alımlarda ve işe aday olan herkesin veri güvenliğinin sağlanması ve kesinlikle kişisel verilerin üçüncü taraflarla paylaşılmaması gerekiyor.

İşe alımlarda veri güvenliği

İnsan kaynaklarında kişisel veri güvenliğinin önemi iş başvurularıyla başlıyor. Gelen özgeçmişler, işe kabul edilen veya edilmeyen tüm adayların kişisel verileri i̇nsan kaynakları biriminde toplanıyor. Bu kadar veriye el değişmişken onları özenle saklamak da i̇nsan kaynakları birimine düşüyor. İşe alım süreçlerinde hazırlanan formlarda hem formu hazırlayan birim hem de formu dolduracak iş adayının çok dikkatli olması büyük bir önem taşıyor.

İnsan kaynakları biriminde bulunan ve işe alımlarda kullanılacak aday formlarından gereğinden fazla veri alınması büyük bir suç haline dönüşebilir. Bununla birlikte formu dolduracak adayların bu gibi hususlarda kesinlikle dikkatli olması ve vermek istemediği kişisel verilerini paylaşmamasının kendi insiyatifine kaldığını bilmesi de gerekiyor. İnsan kaynakları tarafından oluşturulan bu formların kişilerin hangi pozisyonda çalışacağı hususunda düzenlenmesi de ayrı bir önem arz ediyor.

Form doldurulurken i̇nsan kaynaklarının adaylardan açık rıza alması ve onların rızası dışında kişisel verilerinin diğer kişilerle paylaşılmayacağını belirtmesi gerekiyor. Veri güvenliği nedir ve veri güvenliği nasıl sağlanır? Gibi konularda genel personelin ve iş adaylarınınn bilgilendirilmesi işletmenin itibarı açısından büyük bir fayda sağlayacaktır.

İşe alım süreçlerinde kişisel veriler hakkında bilgilendirme

İşe alınacak kişilerin veya bulunan personelin verilerinin nasıl işlendiği, hangi amaçlar için kullanıldığı ve buna yönelik haklarının neler olduğu açıkça belirtilmelidir. Ayrıca çalışanlarınızın kişisel verilerini kullandığınızda büyük bir hukuki sorumluluğu üstünüze aldığınızı unutmayın. Belirli dönemlerde kişisel verilerin önemi, veri güvenliği tedbirleri hakkında eğitimler düzenleyebilirsiniz.

Kamera ve parmak izi okuyucusu gibi kişisel veri toplayan cihazları yasalara uygun kullandığınızı açıkça belirtmeniz de çalışanlarınızın kişisel verileri hakkında akıllarında bulunan soru işaretlerini kaldıracaktır. Kişisel veri envanterleri oluşturarak veri güvenliği prensiplerini kolayca yerine getirebilirsiniz. Kişisel verileri hangi süreyle işleyebileceğinizi ve yasalara göre ne zaman imha etmeniz gerektiğini öğrenmelisiniz. Böylece kişisel veri güvenliğinde siber saldırılara karşı korunur ve cezai işlemlerle karşı karşıya kalmazsınız.

Kişisel verileri koruma kanunu çerçevesinde çalışanlarınızın ve web sitesi kullanıcılarınızın temel hak ve özgürlüklerini ihlal etmemeniz marka itibarınızı koruyacaktır. Bu nedenle veri güvenliği uzmanlığına sahip kişilerle çalışabilir ve kişisel verilerinizi yasalara uygun şekilde yönetebilirsiniz.

Efilli ile çalışanlarınızın kişisel verilerini koruyun! Efilli rıza yönetimi platformu ile kişisel verileri kolayca toplayabilir, yasalara uygun yönetebilir ve kullanıcı deneyimlerini kişiselleştirebilirsiniz. Daha fazla bilgi için bize ulaşın! [email protected]

Yasal Uyarı: Yayınlanan her türlü yazı ve içeriğin tüm hakları Efilli Yazılım’a aittir. Kaynak gösterilse veya aktif link verilse dahi yazı, ses, video gibi her türlü içeriğin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz, yayınlanamaz, paylaşılamaz ve değiştirilemez.

Gelişmelerden Haberdar Olun
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.