Veri Sorumluları Sicili ve Detayları

Veri sorumlusunun, kişisel verilerin korunması kanunu kapsamında yerine getirmesi gereken sorumlulukları bulunmaktadır. Bunların arasında; aydınlatma yükümlülüğü, veri güvenliğine ilişkin yükümlülükler, veri sorumlusu siciline kayıt yükümlülüğü, ilgili kişiler tarafından yapılan başvuruların cevaplanması yükümlülüğü ve kurul kararlarının yerine getirilmesi yükümlülüğü bulunur. Veri sorumluları sicilini ve detaylarını incelediğimiz yazımıza veri sorumlusu kimdir sorusuna cevap vererek başlayalım.

Veri sorumlusu kimdir?

Kişisel verilerin işlenme amaçlarını ve yöntemlerini belirleyen, veri kayıt sisteminin yönetilmesinden ve kurumundan sorumlu olan tüzel veya gerçek kişiye veri sorumlusu denmektedir. Kişisel verilerin işlenme amacını ve vasıtalarını belirleyen veri sorumlusu, işleme faaliyetlerinin neden ve nasıl yapılacağı konusundaki tüm soruların cevabını verecek olan kişidir.

Veri sorumlusu sicili nedir?

Veri sorumluları sicili bir diğer adıyla verbi̇s, veri sorumlularının kayıt olmak zorunda oldukları sistemdir. Veri işleme ile ilgili faaliyetleri bu sistem üzerinden beyan etmektedirler. Kurulun gözetiminde bulunan ve başkanlık tarafından kaydı tutulmakta olan veri sorumluları sicili'ne kayıt olunması, veri sorumluları tarafından zorunludur. Ancak, sicil'e kayıttan muaf tutulan taraflar veri sorumlusu siciline kayıt olmak zorunda değildir.

Veri sorumlusu sicilinin tutulması, kişisel verilerin korunması hakkının daha verimli bir şekilde kullanılması ve kamuya daha transparan şekilde açıklanması amaçlanarak yapılmaktadır. Veri sorumlusu sicili hakkındaki yönetmeliğini buradan detaylıca inceleyebilirsiniz.

Veri sorumlusu siciline kayıt süreci

  1. Veri sorumlusu sicil bilgi sistemi'ne kayıt olmak için öncelikle size uygun olan seçeneği yurtiçinde yerleşik tüzel / gerçek kişi, yurtdışında yerleşik tüzel / gerçek kişi veya kamu kurumu arasından seçin.
  2. Sonrasında sözkonusu başvuru formunu doldurun. Islak imzalı ve kaşeli / mühürlü şekilde kişisel verileri koruma kurumu başkanlığına posta yoluyla iletin.
  3. Başvurunuzu tamamladıktan sonra başvuru durumunuzu ''başvuru kontrol'' sayfasından kontrol etmeniz gerekmektedir.

Veri sorumlusu siciline kayıt süresi

2016 yılında çıkarılan 6698 sayılı kişisel verilerin korunması kanunu'nun 16'ncı maddesine dayanarak, kişisel verileri işleyen gerçek ve tüzel kişilerin veri işlemeye başlamadan önce veri sorumluları siciline kayıt olma zorunluluğu bulunmaktadır.
4. Kez uzatılmış olan veri sorumlusu siciline kayıt süresi, veri sorumlusu sicil bilgi sistemine kayıt yaptırması gereken tüm sorumlular için 31 aralık 2021 tarihine uzatılmıştır.

Yasal Uyarı: Yayınlanan her türlü yazı ve içeriğin tüm hakları Efilli Yazılım’a aittir. Kaynak gösterilse veya aktif link verilse dahi yazı, ses, video gibi her türlü içeriğin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz, yayınlanamaz, paylaşılamaz ve değiştirilemez.

Gelişmelerden Haberdar Olun
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.