Müşteriler, Verileri Üzerinde Kontrol Sahibi Olmak İstiyor!

Google ve Ipsos tarafından yapılan araştırma, katılımcıların %49'unun, ikinci tercih ettikleri markayla ilgili olumlu bir gizlilik deneyiminin, ilk tercih ettikleri markadan geçiş yapmalarına yol açacağını söylediğini ortaya koyuyor. Çevrimiçi gizliliği iyileştirmek, pazarlamacıların marka tercihlerini artırmak ve müşterilerinin neredeyse yarısının başka bir markaya geçmemesini sağlamak için atabilecekleri en önemli adımlardan biridir. 

Brezilya, Kanada, Meksika ve ABD'den 16.000 kişinin katıldığı bir çalışma, olumsuz gizlilik deneyiminin hem güvene hem de marka tercihine ne kadar zarar verebileceğini ortaya koydu. Kanada'dan bir araştırma katılımcısının dediği gibi, "Gerçekten tam olarak ne olduğunu bilmek istiyorum. Benim bilgimle firmalar ne yapıyorlar? Sadece açık sözlü ve şeffaf olmalarını  aynı zamanda sade bir dil kullanmalarını bekliyorum.”

Bu bulgular, müşterilere bilgileri üzerinde kontrol hissi vermenin önemini vurguluyor ve bu duyguyu etkili bir şekilde ileten olumlu gizlilik deneyimlerinin nasıl sunulacağını gösteriyor.

Üç Adımda Müşterilerin Kontrolün Kendilerinde Olduğunu Hissetmelerine Yardımcı Olun

Müşteriler için kontrolün kendisinde olduğunu hissetmek, sadece kontrolü elinde tutmaktan daha fazlasıdır. Kişilerin tanımlama bilgisi tercihlerini değiştirmelerine ve e-posta pazarlama aboneliğinden çıkmalarına olanak tanıyan gizlilik araçları, müşterilerin verilerini kontrol altında tutmasına yardımcı olabilir. Ancak bu araçlar, müşterilere bir markaya güvenmek için ihtiyaç duydukları daha sağlam kontrol hissini sağlamak için yeterli değil. Müşteriler ayrıca bilgilerini ne zaman ve neden paylaştıklarını bilmek ve bundan elde edecekleri faydaları anlamak isterler.

2021'de yürütülmüş bir gizlilik araştırması, bu kontrol duygularının nasıl geliştirileceğine dair bazı içgörüler sağlıyor. Beş Avrupa ülkesinden 7.000 kişiyle yapılan görüşmelerden yararlanan araştırma, müşterilerin gizlilik etkileşimlerinin aşağıdaki gibi olmasını istediğini ortaya koydu:

Anlamlı: İnsanlara verilerini paylaşma karşılığında ne aldıklarını gösterin.

Unutulmaz: İnsanlara hangi verileri ne zaman paylaştıklarını hatırlatın.

Yönetilebilir:İnsanlara gizliliklerini yönetmeleri için araçlar sağlayın.

Bu araştırma, markalar bu tür etkileşimler sunabildiğinde müşterilerin reklamları daha ilgili bulduğunu ve daha olumlu duygusal tepkiler deneyimlediğini gösteriyor. Meksika'dan bir katılımcının açıkladığı gibi, şirketler olumlu gizlilik deneyimleri sunduğunda, "Bildirimleri açmaktan korkmayacağım ve reklamları da ilgiyle okuyacağım. çünkü bana önemli bir şey getireceklerini artık biliyor olacağım.”

Üç Adımın Uygulanması

Bu bulguların gerçek dünyada nasıl uygulanabileceğini anlamak için, gizlilik etkileşimlerini daha anlamlı, akılda kalıcı ve yönetilebilir hale getiren pazarlamacılara yönelik bir dizi veri gizliliği uygulaması bulunuyor. 

Reklamverenlerin, müşterilerin kontrol duygularını artırmak için birden çok yapabilecekleri net önlemler bulunduğu aşikar. En etkili üç yöntem aşağıdaki başlıklar olarak sıralanabilir.

  • İnsanlara gizlilik ayarlarının nasıl ve ne sıklıkta hatırlatılmasını istediklerini sormak,
  • bir web sitesi deneyimini kişiselleştirmek için izin istemek,
  • bir web sitesi deneyimini kişiselleştirirken müşteriler için ek güvenceler sağlamak.

Daha Fazla Kontrol Duygusu Sağlayan Gizlilik Yöntemleri

Kaynak: Customer Data Privacy Practices - Think with Google

Yasal Uyarı: Yayınlanan her türlü yazı ve içeriğin tüm hakları Efilli Yazılım’a aittir. Kaynak gösterilse veya aktif link verilse dahi yazı, ses, video gibi her türlü içeriğin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz, yayınlanamaz, paylaşılamaz ve değiştirilemez.

Gelişmelerden Haberdar Olun
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.