Mobil Uygulamalarda Kişisel Verileri Kimler Görebilir?

Akıllı telefonlar çıktığından beri farklı farklı mobil uygulamalarla da karşılaşıyoruz. Tüm mobil uygulamalar, okuduğumuz web sitesi haberlerinden tutun da izlediğimiz videolara ve hatta mevcut konumumuza kadar ulaşabiliyor. Bir çoğumuz mobil uygulamaları indirirken gizlilik politikalarını okumuyor ve direkt ''kabul ediyorum'' şıkkına tıklıyoruz.

Birçok uygulama analitik ve sosyal ağ entegrasyonuna bağlı olarak para kazanıyor ve üçüncü taraf şirketlerle çalışıyorlar. Böylece çoğu zaman kişisel verilerimiz üzerinden para kazanmak için verileri topluyor ve üçüncü taraf şirketlere satıyorlar. Böylece kişisel verilerin gizliliği ortadan kalkıyor.

Kişisel veri nedir?

Kişisel veri, kimliği belirli olan veya belirlenebilen gerçek kişiye ait tüm bilgilerdir. Kişisel veriden söz edilebilmesi için ortada bir gerçek kişinin olması esastır. Tüzel kişinin verileri kişisel verinin dışında bulunmaktadır. Burada bahsedilen bilgiler; ad, soyad, doğum tarihi, doğum yeri, telefon numarası, taşıt plakası, tc no, sosyal güvenlik numarası, pasaport numarası, özgeçmişi, resim, görüntü, ses kayıtları, parmak izi, e-posta adresi, aile ve sağlık bilgileridir.

Mozilla üyesi rishab nithyanand'ın ortak yazarı olan 2 yıldır yapılan araştırma tam da şunu araştırıyor: üçüncü taraf izleyiciler kişisel verileri nerede topluyor ve bizim hakkımızda neler biliyorlar.

Araştırma, " uygulamalar, i̇zleyiciler, gizlilik ve düzenleyiciler: mobil i̇zleme ekosisteminin küresel bir çalışması " başlığını taşıyor. Nithyanand, "bu, internetteki tüm gizli veri toplama ve veri yayma uygulamalarını ortaya çıkarmak için uzun bir projenin başlangıcı" diye açıklıyor.

Icsi'de ortak yazar ve araştırmacı olan narseo vallina-rodriguez, "mobil uygulamaların kişisel veriler hakkında nasıl davrandığı konusunda büyük bir şeffaflık eksikliği var" diye ekliyor. "i̇nsanlar yazılımı yüklüyor, ancak bu yazılımın ne yaptığını bilmiyor. " açıkçası hepimiz bir uygulamayı yüklerken hangi verilerimizi paylaştığımızı bilmiyoruz.

Paylaştığımız veriler kimlerin eline geçiyor ve neler için kullanılıyor bunlar için de bir bilgimiz yok.
Yazılan makalenin tanıtımı karşımıza sağlıklı olaylar çıkarmıyor. Üçüncü tarafların hizmetlerini kolaylaştırabilmek için ihtiyaç duyulanın ötesinde mobil uygulamalarda veri toplama yapılır. Bu olayı araştırmak için yaklaşık iki sene boyunca ndroid uygulaması olan lumen privacy monitor'u kullandılar. Google play'den indirilebilen bu araç tüm kullanıcıların diğer mobil uygulamaların trafiklerini izlemelerine ve hangilerinin kişisel verileri alıp almadığını görmelerini sağlar.

Ekip toplamda 2.121 izleyici belirledi – bunların 233'ü daha önce popüler reklamcılık ve izleme kara listeleri tarafından bilinmiyordu. Bu izleyiciler, android kimlikleri, telefon numaraları, cihaz parmak izleri ve mac adresleri gibi kişisel verileri topladı.

Elde edilen bilgilere göre artık kişisel verilerimizin ele geçirilmesi oldukça kolay. Kişisel verilerin korunması kapsamındaki çıkan ulusal ve uluslararası yasalar bir nebze olsun bunun önüne geçebilmekte fakat kişisel verileri korumak bizim elimizde. Siz de sahip olduğunuz mobil uygulamanızın kişisel verileri korumasını ve kullanıcılarınızın açık rızasını almasını istiyorsanız bize ulaşın! [email protected]

Yasal Uyarı: Yayınlanan her türlü yazı ve içeriğin tüm hakları Efilli Yazılım’a aittir. Kaynak gösterilse veya aktif link verilse dahi yazı, ses, video gibi her türlü içeriğin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz, yayınlanamaz, paylaşılamaz ve değiştirilemez.

Gelişmelerden Haberdar Olun
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.