KVKK ve Kişisel Sağlık Verilerinin Korunması

Son yıllarda internet kullanımının yaygınlaşmasıyla birlikte veri gizliliğinin önemi artmıştır. Hem ulusal hem de uluslararası alanda kişisel verilerin korunması konusunun önemi hukuki olarak kritik yaptırımlarla da desteklenmeye başlanmıştır.

Önceden sadece özel hayatın bir parçası olarak görülen bu veriler artık hukuksal olarak önem arz eden, korunmaya değer önemli bilgiler olarak görülmektedir. Bundan dolayı kişisel veriler artık bir bütün olarak ele alınmaktan çıkmış ve gruplandırılarak, hassasiyet ve önem derecesine göre ayrı ayrı korunmaya başlanmıştır.

Özellikle Covid-19 salgınından sonra özel nitelikli olarak değerlendirilen kişisel sağlık verilerinin önemi fazlasıyla artmış ve uluslararası alanda kişisel sağlık verilerinin değerlendirilmesi, kullanılması ve korunması diğer verilere göre farklı bir boyut kazanmıştır. Bunun temel sebebi olarak Covid-19 salgının kendine has yapısı görülmektedir. Bu bulaşmasını tetikleyen etkenler arasında kişilerin genetik olarak yatkın oldukları hastalıklar, var olan hastalıkları ve fiziksel durumları gibi neredeyse tüm sağlık bilgileri listelenmektedir.. Bu durum Covid-19 virüsüyle mücadele etme konusunda kişisel sağlık verilerinin önemini daha da artırmış ve bu verilerin korunması konusunda birçok farklı görüş ortaya çıkmıştır.

Peki kişisel sağlık verileri hangi verileri kapsamaktadır ve hangi kanunlar tarafından tarafından korunmaktadır?

Kişisel sağlık verileri; uluslararası alanda hassas veri veya özel türde veri gibi isimlerle anılmakta olup ‘özel nitelikli kişisel veri’ kategorisinde değerlendirilmektedir. Bu kişisel verilerin özel nitelikli olarak değerlendirilmesinin sebebi ise özel yaşamın gizliliği ve kişinin isteği doğrultusunda mahremiyetinin korunmasının kişinin temel hakkı olarak nitelendirilmesidir.

Kişisel sağlık verileri aslında kişinin geçmişte ve bugünde geçirmiş olduğu tüm fizyolojik ve psikolojik hastalıkların, rahatsızlıkların ve hekimler tarafından yapılan tetkiklerin bütünüdür. Bu veriler Türkiye’de e-nabız gibi sistemlerde depolanmaktadır. Kişilerin rızası doğrultusunda bu verilere yalnızca kişinin açık rızasının bulunduğu hekimler ve kişiler erişebilmektedir.

Kişisel sağlık verileri KVKK kapsamında 29863 Sayılı Kanun ile korunmaktadır. 7 bölümden oluşan bu kanunda kişilerin sağlık verilerinin hangi durumlarda ve kimler tarafından ne ölçüde paylaşılacağı açıkça belirtilmiştir.

Yasal Uyarı: Yayınlanan her türlü yazı ve içeriğin tüm hakları Efilli Yazılım’a aittir. Kaynak gösterilse veya aktif link verilse dahi yazı, ses, video gibi her türlü içeriğin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz, yayınlanamaz, paylaşılamaz ve değiştirilemez.

Gelişmelerden Haberdar Olun
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.