Kişisel Veri Güvenliğinizi Korumanın 5 Yolu

Artık her an internete bağlanıyor ve merak ettiğimiz soruların cevaplarını internette buluyoruz. Çevrimiçi ortamlarda her geçen gün daha da sosyalleşiyor ve kişisel verilerimizi paylaşma durumunda kalıyoruz. Bu nedenle kişisel verilerimiz hakkında önlem almak hiç bu kadar önemli olmamıştı.

Kişisel verileri güvenli hale getirmek neden bu kadar önemli?

Kişisel verilerimize yönelik tehditler her geçen gün artıyor. Kimlik hırsızlığı kaynak merkezi 2019 raporuna göre şu ana kadar 1.152 veri ihlali görülmüştür. Uzmanlara göre yıllar geçtikçe kişisel veri güvenliği azalıyor ve kullanıcıların rızası olmadan kişisel veriler toplanıyor.

İşletmeler verileri işleme ve koruma açısından fazlasıyla çaba göstermeye çalışsa da yakında daha iyi bir veri güvenliği sağlanıp sağlanamayacağı da meçhul. Bu durumda kişisel verileri korumak için tek çözüm, her bireyin kişisel verilerin korunması ve verilerini güvende tutmak için bazı savunma önlemleri almaya başlamasıdır.

Görünüşe göre kişisel verilerin korunması için kolay 5 yol var. Gelin şimdi bunlara bir göz atalım. İlk önce kişisel verilerimizin neler olduğunu ve hangi yasalar yoluyla korunduğunu öğrenelim.

Kişisel veri nedir?

Kişisel veri, kimliği belirli veya belirlenebilir gerçek kişiye ilişkin her türlü bilgiyi ifade etmektedir. Kişisel veriden söz edebilmek için, verinin bir gerçek kişiye ilişkin olması ve bu kişinin de belirli ya da belirlenebilir nitelikte olması gerekmektedir.

Kişisel verilerin korunması, kişisel verilerin işlenmesinin disiplin altına alınması ile temel hak ve özgürlüklerin korunmasıdır. Kişisel verilerin korunması kanununu ile uluslararası belgeler, mukayeseli hukuk uygulamaları ve ülkemiz ihtiyaçları göz önüne alınmak suretiyle hazırlanan kanun ile kişisel verilerin çağdaş standartlarda işlenmesi ve koruma altına alınması amaçlanmaktadır.

Kişisel veri güvenliği nasıl sağlanır?

Kişisel veriler türkiye'de kişisel verileri koruma kurumu tarafından çıkarılan kişisel verileri koruma kanunu kapsamında verilerin veri kayıt sistemine belirli kriterlerle kaydedilmesi ve kullanıcıların açık rızası alınarak güven altına alınır. Böylece dijital dünyada kişisel verilerimizi bizim yönetmemiz ve devlet yasaları tarafından korunur. Aslında bu ''kişisel verilerimiz nasıl korunur? '' sorusunun cevabını da bizlere verir.

1. Çevrimiçi hesaplarınızı güvence altına alın.
Duyduğumuz veri ihlallerinin birçoğu kullanıcı kaynaklı ortaya çıkmaktadır. Yaptığımız bu hatalar, çevrimiçi olarak sakladığımız verilerimizi saldırıya açık hale getirebilir. Böyle durumlarda çevrimiçi kimliğiniz çalınabilir ve siber suçlarla suçlanabilirsiniz. Hesaplarınızı güvence altına almak için çeşitli virüs ve uçtan uca şifreleme uygulamaları kullanabilirsiniz.

2. Her yerde şifreleme kullanın.
Kişisel verilerinizi korumanın en iyi yolu başkalarının erişmesini önlemek ve verilerinizi şifrelemektir. İlk adım dosya depolarınıza şifre koymaktır. İkinci adımda ise ssl şifreleme ile çalışan web siteleri kullandığınıza emin olmaktır.
Bir web sitesinin adresi "https: //" ile başlıyorsa veya web tarayıcınızın adres çubuğunda sitenin adının önünde bir asma kilit simgesi görürseniz şifreli olup olmadığını anlarsınız.Verilerinizi güvende tutmak için şifrelemeyi kullanmanın başka bir yolu, nereye giderse gitsin tüm internet trafiğinizi şifreleyen vpn kullanmaktır.

3. Yazılımınızı güncelleyin.
Yazılım güncellemekten kaçındığınız her an veri hırsızlarının yolunu genişletmiş oluyorsunuz. Bu nedenle yazılım güncellemekten kaçınmayın ve yazılım güncellemelerini sürekli kontrol edin.

4. Çevrimiçi ayak izinizi en aza indirin.
Çevrimiçi ayak izinizi en aza indirmek için ilk önce kullanmadığınız hesaplarınızı bulun ve bunları çevrimiçi ortamdan silin. Hesaplarınızı kolayca yönetebileceğiniz şekle getirecek kadar aza indirdiğinizde ikinci olarak yapacağınız şey hesaplarınızı belirli gruplara ayırmaktır. Ayrıca en önemli basamak asla silmeyeceğiniz hesaplarınızı güvenilir bir e-posta adresine bağlamaktır.

5. Veri yedeklerini saklayın.
Karşılaşabileceğiniz siber saldırılara karşı mutlaka belirli aralıklarla verilerinizi yedekleyin. Virüslerle oluşabilecek sorunlara karşı da mutlaka bir anti-virüs programı kullanmaya başlayın.
Kullanıcılarınızın kişisel verilerini güvenle toplamak, yönetmek ve açık rızalarını almak için bize ulaşın! [email protected]

Yasal Uyarı: Yayınlanan her türlü yazı ve içeriğin tüm hakları Efilli Yazılım’a aittir. Kaynak gösterilse veya aktif link verilse dahi yazı, ses, video gibi her türlü içeriğin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz, yayınlanamaz, paylaşılamaz ve değiştirilemez.

Gelişmelerden Haberdar Olun
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.