İOS 14 Gizlilik Güncellemesi Hakkında Her Şey

İos 14 kullanıcılara sunulmaya başlandı. Bu güncellemeyle beraber apple kullanıcı gizliliği için yeni özellikler geliştirdi. Yeni işletim sisteminde kullanıcı verilerini korumaya yönelik düzenlemeler getirildi. Getirilen yeni özellikleri nasıl kullanacağınızı bilmeniz önem arz ediyor. Gizlilik politikası gereği telefonunuzda ya da i̇pad'inizde birçok uygulamanın kullanım şekli değişti. Gelin şimdi bunlara değinelim.

1. Hangi uygulamanın ne zaman kamera ve mikrofonunuzu kullandığını bilin.
İos'ta bulunan uygulamalar gizlilik anlaşması nedeniyle kamera ve mikrofonunuzu kullanırken sizden izin istemek zorundadır. İos 14'ten itibaren kamera ve mikrofonunuz kullanılırken ekranınızın sağ üst köşesinde bir nokta görürsünüz. Bu nokta yeşil renkliyse kameranız, turuncu renkliyse mikrofonunuz bir uygulama tarafından kullanılıyordur.

2. Fotoğraf ve konum verilerinizi saklayın.
İos 14 güncellemesi ile çekildiğiniz fotoğrafların hangi konumda çekildiğini engelleyebilir veya konum izlemelerinin önüne geçebilirsiniz. Ayarlar kısmından gizlilik ve konum hizmetleri sekmesine gittikten sonra telefonunuzun ya da bir uygulamanın ne zaman konum verilerinize erişebileceğini seçebilirsiniz.

3. Veri ihlaline sebep olacak parolaları düzenleyin.
Apple'ın yeni gizlilik sözleşmesi ile veri ihlalleri büyük bir ölçüde önleniyor. Bilgisayarınız, telefonunuz ya da tabletinizde kullandığınız şifreler apple bulut sisteminde depolanıyor. Eğer siz bu şifreleri başka bir web sitesinde oturum açmak gibi işlemlerde de kullanıyorsanız ve bu sizde bir veri ihlaline sebep olabilecekse bunu parolalar kısmında bulunan güvenlik önerileri kısmında görebilirsiniz. Böylece kişisel verilerinizi koruyabilirsiniz.

4. Wifi ağlarınızın izlenmesinin önüne geçin.
İos 14 güncellemesi ve gizlilik sözleşmesiyle beraber wifi ağlarınızın izlenmesini engelleyebilirsiniz. Hangi wifi ağından hangi cihazdan girdiğinizi veya ne zaman oturum açtınız gibi bilgileri izleme verileri toplayanların elde etmesini i̇os 14 ile önleyebilirsiniz. Bunun için ayarlar kısmından wifi menüsünü açın ve kullandığınız ağın sağ kısmından mavi bilgi düğmesine tıklayın. Tıkladıktan sonra wifi ağınız özel adres kullan özelliğine dönüşecektir.

5. Safari'den gizlilik raporlarını takip edin.
Safari'de siteler arası izlemeyi önleme özelliği bulunuyor. Safari uygulamanızı açıktan sonra ayarlar kısmına gidin. Burada gizlilik işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz. Siteler arası izlemeyi önleme özelliğini açtığınızda web sitelerinin reklamlarda kullanmak için topladıkları verileri engelleyebilirsiniz.

İos 14 ile birlikte safari'ye gelen asıl yenilik gizlilik raporudur. Her web sitesi için ayrı bir gizlilik raporu vardır. Bu raporu görmek için tarayıcı penceresinin sol üst kısmından aa yazan sekmeye tıklayın ve web sitenin gizlilik raporunu görün.

Apple'ın her geçen gün kullanıcılarının kişisel verilerine verdiği önem gibi efilli'de kişisel verilere önem veriyor. İzinsiz toplanan veri ihlallerinin önüne geçmek için web sitelerinin verileri açık rıza ile toplamasını ve yasal düzenlemelere uygun yönetmesini sağlıyor.

Sizde web sitenizde kişisel verilere önem vermek ve veri ihlallerinin önüne geçmek istiyorsanız bize ulaşın! [email protected]

Yasal Uyarı: Yayınlanan her türlü yazı ve içeriğin tüm hakları Efilli Yazılım’a aittir. Kaynak gösterilse veya aktif link verilse dahi yazı, ses, video gibi her türlü içeriğin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz, yayınlanamaz, paylaşılamaz ve değiştirilemez.

Gelişmelerden Haberdar Olun
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.