Hemen Çıkma Oranı (Bounce Rate) Düşürme

Bugün sitenize gelen kullanıcıların açılış sayfasından sonra başka bir etkileşime girmemesi anlamına gelen "hemen çıkma oranı (bounce rate)" hakkında bilgi vereceğiz. İnternetle ilgili birçok kavramda olduğu gibi, bu kavramın da sıklıkla i̇ngilizce karşılığı olan "bounce rate" olarak kullanıldığını görebilirsiniz.

E-ticaret sitelerinin en büyük sorunlarından biri siteyi ziyaret eden kullanıcıların herhangi bir ürün satın almadan siteden çıkmasıdır. Bunun nedeni sitenizin tasarımı, pazarlama stratejiniz, sitenizin hızı veya başka bir şey olabilir. Bahsettiğimiz konular hakkında bilgi edinmek için blog sayfamızdaki diğer yazılarımıza da göz atın!

E-ticaret sitenizi ziyaret eden kullanıcılarınız ilk adımda ikiye ayrılır: bir sayfayı okuduktan sonra siteden ayrılanlar ve sitede başka bir sayfaya yönelenler. İlk sayfayı okuyup ayrılan kullanıcıların ölçüldüğü metriğe "hemen çıkma oranı" diyoruz.

Hemen çıkma oranı; tek sayfalık oturumların toplam oturum sayısına bölünmesiyle hesaplanır.

Hemen çıkma oranının sık karıştırıldığı oranlardan biri, "çıkma oranı (exit rate)" dır. Exit rate, sitede bir süre dolaştıktan sonra çıkmayı, bounce rate ise ilk sayfadan sonra çıkmayı ölçer.
Her alanda farklı oranlar görülür…
hemen çıkma oranını düşürmeye çalışmadan önce kendinize şunu sormalısınız: "hemen çıkma oranımı düşürmem gerekli mi? " bloglarda %70-90, haber ve içerik sitelerinde %40-60, kurumsal sitelerde %30-50, e-ticaret sitelerinde %20-40 aralıklarında hemen çıkma oranları normal olarak görülür.

Hemen Çıkma Oranı (bounce rate) Neden Yüksek Olur?

Daha önceki yazılarımızda dönüşüm oranından bahsetmiştik. Hemen çıkma oranının düşük olma nedenleri, dönüşüm oranının düşük olma nedenleriyle benzerlik gösterir. Bunlar genellikle şöyledir;

  • site tasarımının çok karmaşık olması
  • i̇çerik/ürünlerin ilgi çekici olmaması
  • site kullanımının zor olması
  • sitenin yüklenme süresinin uzun olması
  • seo ve içeriğin alakasız olması (arama motorunda arattığını bulamaması)

Hemen Çıkma Oranı (bounce rate) Nasıl Düşer?

Yukarıdaki nedenleri gözden geçirdikten sonra hemen çıkma oranını hala istediğiniz seviyeye çekemediyseniz, size birkaç öneride bulunabiliriz.

Sitenizdeki reklam alanlarını doğru belirlediğinizden emin olun. Asıl içeriği engelleyen reklamlar kullanıcılar için sinir bozucudur. Ayrıca pop-up reklamlar da eğer doğru yer ve zamanda kullanılmazsa hem etkisini kaybeder hem de kullanıcıların siteyi terk etmesine neden olabilir.

Verdiğiniz bilgilerin doğruluğu kadar doğru yazımı da önemlidir. Bilgi almak için gelip yazım yanlışları ve anlatım bozukluklarıyla karşılaşan kullanıcılar sitenizi terk edip farklı kaynaklara yönelecektir.

Kullanıcılar için bir açıklamayı, uzun bir yazıyı veya tarihçenizi okumak yerine izlemek daha cazip olabilir. Çağımızda görsel ağırlıklı içeriklerin daha çok tüketildiği bilinen bir gerçek. Anlatacaklarınızı 2 dakikadan kısa bir videoya sığdırabilirseniz kullanıcıların sitenizde kalma süresi artabilir.

Madde işaretleri, kalın / italik yazı, tablo ve şemalar ile konunun ana fikrine vurgu yaparak kullanıcıların ilgisini çekebilirsiniz.

Farklı bir link eklediyseniz bunun farklı bir sekmede açılacağından emin olmalısınız. Bunu web sitenizin altyapı panelinden değiştirebilirsiniz. (eğer bir web tasarımcısı ile çalıştıysanız o gerekeni yapacaktır. )

Belki de kullanıcılarınız aradığını hemen bulduğu için hemen çıkma oranınızın düşmesi gerekmiyordur? Müşterilerin ihtiyaç duyduğu bilgiyi doğru yerde verdiğinizden emin olun. Yukarıda farklı alanlarda oranların değişebileceğinden bahsetmiştik, bunu unutmayın.

Efilli ile müşterilerinize doğru teklifler vererek e-ticaret sitenizde daha uzun süre kalmalarını sağlayabilir, satışları arttırabilirsiniz. E-ticaret siteleri, yapay zekâ, teknoloji alanlarında daha fazla yazıya efilli blog sayfasından ulaşabilirsiniz. Görüşmek üzere!

Kaynaklar:

Https: //www. Webtures. Com. Tr/blog/hemen-cikma-orani-bounce-rate-ve-dogru-analiz-yontemleri/
https: //www. Listeyazilar. Com/2018/04/hemen-cikma-orani-dusurme-yontemleri. Html
https: //www. Iyzico. Com/blog/hemen-cikma-bounce-rate-orani-nedir-nasil-dusurulur/
https: //www. Optimizely. Com/optimization-glossary/bounce-rate/

Yasal Uyarı: Yayınlanan her türlü yazı ve içeriğin tüm hakları Efilli Yazılım’a aittir. Kaynak gösterilse veya aktif link verilse dahi yazı, ses, video gibi her türlü içeriğin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz, yayınlanamaz, paylaşılamaz ve değiştirilemez.

Gelişmelerden Haberdar Olun
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.