5 Kolay Adımda Sitenizi Hızlandırın

Web sitenizin tasarımı ve içeriği ne kadar iyi olursa olsun, açılış hızı düşükse tüm çabalarınız boşa gidebilir. Çünkü yavaş açılan bir site, müşterilerinize daha ulaşamadan onları kaybetmenize neden olabilir. Bunun olmasını istemeyiz. Aynı zamanda seo (search engine optimization) için de hız önemlidir. Arama motorunda daha üst sıralara çıkmanıza yardımcı olur. Sonuç olarak dönüşüm oranınız artar ve daha memnun müşteriniz olur.

Yavaş bir web sitesi nedeniyle çabalarınızın boşa gitmesine izin vermeyin! Bu yazımızda, wordpress ile veya özel olarak kodlanmış web siteleri için hızlandırma yöntemlerini paylaşacağız.

Web site hızınızı ölçmekle işe başlayalım. Bunun için kullanabileceğiniz birkaç farklı araç var.

Bizim en çok kullandığımız 3 araç şu şekilde:

Google pagespeed insights:
"Marka" olmadan güvenemeyenlerdenseniz, google'ın kendi site hızı ölçüm aracı size göre olabilir. Mobil ve masaüstü siteleri için öneriler de sunan araç, ücretsiz hizmet sağlıyor.

Gtmetrix:
Site hızı ölçümünde en popüler sitelerden biridir. Eğer siteniz yavaşsa nasıl hızlandırabileceğinizle ilgili detaylı önerilerde bulunur.

Pingdom:
Bir diğer popüler analiz aracı da pingdom. Hangi bölgedeki sunucudan analiz yapacağınızı seçebiliyorsunuz. Daha renkli bir tasarım isteyenler büyük ihtimalle bu aracı daha çok sevecektir.

Dilerseniz bu araçların hepsinden raporlar alıp karşılaştırma yapabilirsiniz. Aşağı yukarı aynı sonuçları çıkaracaklardır ama, fazla bilgiden zarar gelmez öyle değil mi?
Site hızınızı ölçtüyseniz artık hızlanma vakti geldi.

İşte 5 kolay adımda site hızlandırma:

  1. Hosting planınızı yükseltin.

Sitenizin altyapısını oluşturan hosting şirketinin ne kadar iyi olduğu önemlidir. Size sunulan planları iyi değerlendirin. Bu aşamada ödeyeceğiniz ücretin size yüksek getirileri olacağını unutmayın.

  1. Http i̇steklerini azaltın.

Sayfanızdaki resimler, css dosyaları, komut dosyaları sitenizin yüklenme süresinin %80'ini oluşturur. Http istekleri ne kadar az olursa, siteniz o kadar hızlı yüklenir. Chrome tarayıcınızda sitede sağ tık yapıp "i̇ncele" derseniz, "network" sekmesinde http isteklerini görebilirsiniz. İsteklerin büyüklüğü (size) ve yüklenme süresini (time) gözden geçirebilirsiniz. Sayılarını azaltmak için boyutlarını küçültebilir ya da gereksiz ise bu dosyalardan kurtulabilirsiniz.

  1. Resimlerinizi internete uygun hale getirin.

Yüksek kaliteli görseller müşterilerinizin hoşuna gider ama web siteniz için ağır gelebilir. Kullandığınız resimleri sıkıştırarak, boyutlarını küçülterek, . Png veya . Jpeg formatı kullanarak yüklenme hızınızı arttırabilirsiniz.

  1. Cdn (content delivery network) kullanın.

Sitenizin sunucusu (server) neredeyse, sitenize nereden girilirse girilsin, veriler o sunucudan aktarılır. Cdn ile sitenizdeki dosyalar farklı noktalardaki sunuculara dağıtılır. Ziyaretçiler, bulunduğu yerin en yakınındaki sunucudan sitenize bağlanır. Kısacası sitenizin sunucusu her yerde olur ve böylece sitenin yüklenme hızı artmış olur.

  1. Tarayıcı önbellek'i (cache) etkinleştirin.

Cache etkinleştirildiğinde, sitenizin öğeleri ziyaretçilerin bilgisayarındaki geçici depolama biriminde saklanır. Böylece sitenize tekrar geldiklerinde dosyalar tekrar yüklenmez ve yüklenme hızı artmış olur. Eğer siteniz wordpress ile kurulduysa bir eklenti ile cache etkinleştirebilirsiniz. Değilse özel olarak kodlamak biraz daha karışık bir işlem olacaktır. Her iki durumda da hosting hizmeti aldığınız sağlayıcı ile görüşmenizi öneririz. Onlar kendi altyapılarına ve sitenize en uygun yöntemi sizinle paylaşacaktır.

Eğer site hızınızı bu yöntemlerle yükseltemediyseniz daha kapsamlı değişiklikler yapmanız gerekebilir. Bunun için hosting sağlayıcınız veya geliştiriciniz ile görüşmenizi öneririz. Optimizasyonlarınızı yaptıktan sonra müşterilerinizi sunduğunuz deneyimden faydalanmaları için sitenizle baş başa bırakabilirsiniz.
Bu noktadan sonra tasarımınız ve stratejiniz konuşacak! Tasarım ve stratejinin önemi ile ilgili yazılarımız da çok yakında sizlerle olacak. Kaçırmamak için efilli bülten'e abone olun ve sosyal medya hesaplarımızı takipte kalın! Yakında görüşmek dileğiyle…

Yasal Uyarı: Yayınlanan her türlü yazı ve içeriğin tüm hakları Efilli Yazılım’a aittir. Kaynak gösterilse veya aktif link verilse dahi yazı, ses, video gibi her türlü içeriğin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz, yayınlanamaz, paylaşılamaz ve değiştirilemez.

Gelişmelerden Haberdar Olun
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.