Yapay Zekanın E-Ticarette Kullanımına 6 Örnek

Yapay zeka (artificial intelligence – ai) sistemlerinin farklı alanlardaki kullanımı, modern zamanlardan çok daha öncesine gidiyor; kavramın ortaya çıkışı 1300'lü yıllara kadar uzanıyor.

Günümüzde ise daha önce olmadığı kadar hızlı gelişmekte. Yapay zeka; müşteri hizmetleri, teknik destek, perakende, lojistik gibi sektörlerin adeta ayrılmaz bir parçası haline gelmesiyle son 10 yılda büyük bir gelişim gösterdi. Bu gelişimden en çok pay alan sektörlerden bir diğeri ise e-ticaret. Bu yazıda, yapay zekanın e-ticaretteki 6 farklı kullanımından bahsediyoruz.

Kişiselleştirme

E-ticaret siteleri için kişiselleştirme, ziyaretçilerin daha önceki davranışlarından, alışverişlerinden ve demografik bilgilerinden yola çıkarak kullanıcının alışveriş deneyimini iyileştirme anlamına gelir. Kampanyalar, ürün önerileri hatta bazen site tasarımı kullanıcıya göre değiştirilerek daha verimli ve tekrarlanması muhtemel satışlar gerçekleştirilir.

Ai ve makine öğrenimi teknolojilerindeki ilerlemeler sayesinde geliştirilen sistemler, kişiye özel pazarlama kampanyaları oluşturmayı da mümkün kılıyor. Efilli, müşterilerinizi analiz ederek kategorilere ayırıp özel pazarlama kampanyaları sunmanızı sağlayan bir yapay zeka sistemi. Efilli'den elde ettiğiniz analizleri ve sağlanan araçları etkili kullanarak sayesinde gelirinizi %20'ye kadar arttırmanız mümkün.

Daha Etkili Satış

yapay zekanın satışları arttırmaya yarayan farklı uygulamaları vardır. Crm sisteminize entegre etmek bunlardan biridir. Müşterilerinize vereceğiniz mesajları değiştirmek mükemmel bir yoldur. Onlara ilgilendikleri ürün veya kategoriyle ilgili mesajlar vererek satışlarınızı yüksek oranda arttırabilirsiniz. Doğal öğrenme yoluyla çalışan sistemler (chatbot, sesli asistan vb. ) uygulamalar da bu yollardan biridir.

Ai, müşteriler hakkında veri toplamanın ve yukarıda belirtildiği gibi yeniden hedeflemenin yanı sıra, alışveriş sepetinden vazgeçme oranının düşürülmesine yardımcı olabilir, bu da müşterilerin siparişlerini ödeme sürecinde veya daha önce iptal ettikleri orandır.
Dünya çapında çevrimiçi alışverişte sepeti terk etme oranı %69,57 ile çok yüksek bir düzeye ulaşmıştır. Ai ile terk edilmiş sepetlerin takip sorgularını otomatikleştirerek bu oranları düşürmek mümkündür. Ayrıca terk etmenin sebeplerini anlamanızı sağlayarak alışveriş deneyimini iyileştirmenize yardımcı olur. Efilli ile tüm bu analizleri yapabilirsiniz.

Yeniden Hedefleme

yapay zeka tabanlı pazarlama otomasyonları müşterilerin davranışları hakkında bilgi toplamanıza yardımcı olarak yenilikçi ve ikna edici reklamlar oluşturmanızda, daha verimli dijital kampanya ve promosyonlar sunmanızda size yol gösterir. İnternetten satış yapıyorsanız, kullanıcının sitenize tıkladığı andan alışveriş sonrası memnuniyetine ve geri gelmesine kadar tüm süreci dizayn etmelisiniz.

Efilli ile müşteri davranışlarını, zevklerini, incelemelerini, satın alma tarihlerini ve demografik bilgilerini izleyebilirsiniz. Müşterilerin eğilimlerine göre gruplanır ve böylece daha uygun içeriklerle karşılaşırlar. Ai kullanarak potansiyel alıcıları hedefleme konusunda ilerleme kaydedersiniz. Ayrıca, yapay zeka en iyi ekran sitelerini, zamanları ve içerik formatlarını belirlemenizi sağlar.

Akıllı Arama

Ai yazılımları şirketlere rekabet avantajı sunar ve her sektöre, ölçeğe uygun şekilde optimize edilebilir. Ai, e-ticaret web sitesi arama yeteneklerinize dahil edildiğinde, mağazanız her müşterinin ilgi alanları ve ihtiyaçları ile nasıl arama yaptığını bilecektir.

Sadece bu değil, her ziyaretin akıllı aramalar yoluyla spesifik olmasını sağlayarak müşterilerinizin neye ihtiyacı olduğunu otomatik olarak tahmin edip tanıyabilir. Böylece müşterilere daha tatmin edici sonuçlar sunularak markaya olan bağlılık arttırılmış olur.

Otomasyon

E-ticarette otomasyon, tekrarlayan görevleri gerçekleştirerek iş akışını basitleştirir. Rutin sorguları yanıtlama yükünü taşıyarak sistemin geri kalanının ve çalışanların daha zorlu taleplere konsantre olmalarını sağlar. Yapay zeka ile farklı kanallarda yeni öğeler sunmaktan satışları koordine etmeye, sadık müşterilere indirimler uygulamaya, yüksek riskli işlemleri tanımaya kadar pek çok şeyi otomatikleştirmek mümkün.

Sanal Asistan

Yapay zeka tabanlı "sanal" -diğer adıyla "kişisel" asistanlar sözlü veya yazılı komut tabanlı görevleri gerçekleştirebilen yazılımlardır. Sık kullandığımız örnekler arasında siri, alexa, google asistan sayılabilir. İşe yeni başlayanlar için ilk etapta dijital kişisel asistanı (virtual personal assistant -vpa) entegre etmek şart olmamakla beraber, rakipler arasından sıyrılmada etkili olacaktır. Vpa'lar sayesinde aynı anda birden fazla tüketici ile ilgilenilebilir ve 7/24 çalışılabilir.

Sonuç

Yapay zekanın genel anlamda sunduğu faydaların yanında e-ticaret dünyasında da kullanılan uygulamaların olumlu etkileri konusunda şüphe yoktur. Bu yöntemle yazılan uygulamaların gelecekte sayıca çoğalacağı kesin. Ancak ulaşacağı nokta konusunda sınır yok, bu durum sizce ne gibi sonuçlar doğurur?

Cevaplarınızı bizimle facebook, linkedin, instagram veya e-mail üzerinden paylaşabilirsiniz.

Kişiselleştirme, daha etkili satış, yeniden hedefleme konularında şirketinizin desteğe ihtiyacı varsa detaylı ve doğru analiz sunan efilli'yi deneyin. Demo talepleriniz için bizimle iletişime geçin.

Yasal Uyarı: Yayınlanan her türlü yazı ve içeriğin tüm hakları Efilli Yazılım’a aittir. Kaynak gösterilse veya aktif link verilse dahi yazı, ses, video gibi her türlü içeriğin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz, yayınlanamaz, paylaşılamaz ve değiştirilemez.

Gelişmelerden Haberdar Olun
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.