Veri Gölü ile Veri Ambarı Arasındaki Farklar Nelerdir?

Veri bilimi ile ilgili birçok farklı alan mevcuttur ve hepsinde farklı farklı terimlerle karşılaşırsınız. Bunların içerisinde en önemli olanları ise veri gölü ve veri ambarıdır. Bu gibi terimlerin anlamlarını öğrenmeden veri bilimi ve yönetimi konusunda başarılı olmanız neredeyse imkansızdır. Bu yazımızda veri gölü ve veri ambarı arasındaki farkı inceleyeceğiz.

Veri gölü nedir?

Data lake, yapılandırılmış ve yapılandırılmamış verilerinizin depolanabildiği bir alandır. Özellikle büyük verilerin depolanmasını ve işlenmesini sağlar.

Veri ambarı nedir?

Wikipedia tanımına göre: veri ambarı, ilişkili verilerin sorgulandığı ve analizlerinin yapılabildiği bir depodur. Veri ambarı veritabanını yormamak için oluşturulmuştur. Bir veri ambarı ilgili veriyi kolay, hızlı, ve doğru biçimde analiz etmek için gerekli işlemleri yerine getirir.

Veri ambarı, belirli bir veriyi belirli bir amaca yönelik analiz yapan bir alandır. Veri ambarında bulunan veriler veri tabanında yapılandırılabildiği gibi, yapılandırılmamış da olabilir. Data lake ve data warehouse arasındaki farka gelecek olursak; en önemli fark veri ambarının veri analizi için oluşturulmasıdır. İşletmelerin stratejik ve operasyonel kararlarında büyük bir önem taşır.

Veri gölü ile veri ambarı arasındaki farklar nelerdir?1. Veri gölleri tüm verileri kapsar. İşletmelerin veri ambarının işe yönelik geliştirilmesi, verilerin analiz edilebilmesi ve işlenen verilerin operasyona yönelik kullanılabilmesi için büyük zaman harcanır. Genelde en çok zaman harcanan alanlar hangi verilerin kullanılacağı ve depolanacağıdır. Yer tasarrufu yapmak için zaman kaybından kaçınılıyor.

Veri göllerinde ise bunlar tam tersidir. Tüm verileri koruyan ve kapsayan veri gölüdür. Bugün kullanılan ya da yarın kullanılacak veyahutta hiç kullanılmayacak verileri bile korur. 2. Veri gölleri tüm verileri destekler. Veri gölündeki veriler genelde nicel ölçülebilen verilerden oluşur. Veri ambarı web sitesi günlükleri, sosyal medya verileri gibi verileri saklayamazken veri gölleri bu verileri de depolar. Böylece veri gölü tüm verileri ham haliyle saklar ve kullanılacağı zaman veri türünü değiştirebilir.

Veri gölleri tüm kullanıcıların yanındadır. Veri ambarı, güncel raporlar oluşturmak ve performans ölçümleri kullanıcıları için önemlidir. Veri gölü ise birden fazla veriyi toplar ve tüm kullanıcıların işlemlerinde yardımcı olur.

Veri gölleri değişikliğe uyum sağlayabilirken veri ambarı sağlayamaz. Veri ambarlarında veri türünü değiştirmek oldukça zordur ve bu birçok kullanıcının sitem ettiği noktadır. Veri gölünde ise istenildiği zaman verilere ulaşılabilir ve türü değiştirilebilir.

Veri gölleri veri ambarına göre daha hızlıdır. Veri gölleri ham verileri de barındırdığından dolayı verilere ulaşmak daha kolaydır. Geleneksel veri ambarları veri göllerine göre daha arkada kalmaktadır.

Kurumsal veri ambarı nedir?

Kurumsal veri ambarı ise işletmelerin çeşitli verileri barındığı ambardır ve bu ambarda bulunan veriler operasyon birimleri dahil tüm birimlerde karar verilmesine yarayan stratejik analizler üretebilir.

Efilli ile kullanıcılarınız verilerini kolayca toplayın. Yasalara uygun topladığınız ve yönetebildiğiniz verilerle işletmenizin iş akışını kolaylaştırın. Daha fazla bilgi için: [email protected]

Yasal Uyarı: Yayınlanan her türlü yazı ve içeriğin tüm hakları Efilli Yazılım’a aittir. Kaynak gösterilse veya aktif link verilse dahi yazı, ses, video gibi her türlü içeriğin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz, yayınlanamaz, paylaşılamaz ve değiştirilemez.

Gelişmelerden Haberdar Olun
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.