IDFA (Identifier for Advertisers)

IDFA, bir diğer adıyla Apple Reklam Verme Kimliği; Apple tarafından oluşturulan ve bir iPhone, iPad veya iPod touch'ı tanımlayan benzersiz bir numaradır.

Apple, reklam amacıyla tek tek cihazları tanımlamak için IDFA'yı kullanır. Sistem bunu, bir Apple reklamı alan her cihaza bir IDFA atayarak gerçekleştirir. Bu, reklam verenlerin kampanyalarının ne kadar iyi çalıştığını izlemelerine ve reklamlarının kaç kez görüntülendiğine ilişkin ayrıntılı veriler vermelerine olanak tanır.

Başka bir deyişle, IDFA, her iOS cihazı için benzersiz bir kimliktir. Apple Reklam Kimliği (IDFA), Apple cihazlarının kullanımını izleme yöntemidir. Uygulama, oyun ve hizmet ekosistemlerindeki reklamlarla sizi hedeflemelerine yardımcı olur. IDFA’nın nasıl çalıştığı hakkında daha fazla bilgi edinmek için Apple’ın destek sayfasını ziyaret edebilirsiniz. https://support.apple.com/en-ie/HT204244

Neden IDFA?

Müşterilerine ulaşırken, reklam ağlarını kullanan tüm uygulamalar için IDFA ile sunulan reklamlar kişiselleştirilmiştir. Bu da, yüksek dönüşümler, başarı oranları yüksek kampanyalar ve büyük oranda artan indirilme sayıları anlamına gelir.

2020 yılında gerçekleştirilen WWDC ile Apple, yeni gelen iOS 14 sürümünde, IDFA’yı da konu olan bir değişimin de duy urusunu yapmıştır. Güncelleme ile, IDFA’nın artık yalnızca isteğe bağlı bir özellik olacağını duyurmuştur. Kullanıcıların IDFA’nın izinleri toplayabilmesi için de açık rızanın beyan edilmesinin gerekeceğinin altı çizilmiştir. Apple’ın bu stratejik hareketi, reklam endüstrisinde uygulamalardan toplanan kullanıcı ve cihaz verilerinin kullanımına bir yenilik getirmiştir. Böylece veriler, yalnızca App Tracking Transparency Framework aracılığıyla alınan izin ile üçüncü parti firmalar ile paylaşılabilir olmuştur.

IDFA ve Diğer Mobil Reklam Verme Kimlikleri

IDFA’nın yanı sıra, özel hedef kitleler için desteklenen iki tür mobil reklam verme kimliği daha bulunmaktadır. Peki, mobil reklam verme kimliği nedir? Kısaca; mobil reklam verme kimlikleri, geliştiricilerin mobil uygulamalarının kullanıcılarını tanımlamak için kullandıkları yöntemlerdir.

- Android Reklam Verme Kimliği: Google'ın Android kapsamında sağladığı bir reklam verme kimliğidir.
- Facebook Uygulama Kullanıcı Kimlikleri: Facebook SDK aracılığıyla çekilebilen ve uygulamayı kullanan kişilere ilişkin kimliklerdir.

Yasal Uyarı: Yayınlanan her türlü yazı ve içeriğin tüm hakları Efilli Yazılım’a aittir. Kaynak gösterilse veya aktif link verilse dahi yazı, ses, video gibi her türlü içeriğin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz, yayınlanamaz, paylaşılamaz ve değiştirilemez.

Gelişmelerden Haberdar Olun
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.