Heatmap (Isı Haritası) Nedir?

Isı haritası, birçok farklı alanda kullanılan bir kavramdır. Bir ülkenin, insan vücudunun ve hatta maç sonrasında bir sahanın bile ısı haritası çıkarılabilir. Bizim bahsedeceğimiz ısı haritası, web sitelerine ait.
Isı haritası, web sitesine gelen kullanıcıların bireysel veya kitle olarak hareketlerini ve en çok nerelere tıkladığını görselleştiren bir web analiz aracıdır.

Web sitenizi bir ev, her bir sekmeyi ve linki de birer orda gibi düşünün. En çok insanın olduğu oda, en sıcak olacaktır değil mi? Benzer şekilde, en çok tıklamanın olduğu yerler de ısı haritasında kırmızı rengin yoğun olduğu yerlerdir.

Isı Haritası Ne İşe Yarar?

Isı haritasını kullanarak kullanıcılarınızın en çok nerelere ilgi gösterdiğini anlayıp, öne çıkarmak istediğiniz içerikleri ve reklamları bu noktalara yerleştirebilirsiniz.

Örneğin; aşağıda gördüğünüz örnekte, sayfanın alt kısmındaki kampanya görselinin oldukça ilgi çektiğini görebilirsiniz. Demek ki bu kampanya kullanıcıların ilgisini çekmiş ve tıklayıp fırsatları incelemişler.
Aynı örnek üzerinden çıkarabileceğimiz bir diğer bilgi ise, arama özelliğinin ve belirli kategorilerin sık kullanıldığı. Bir sonraki kampanya, kullanıcıların en çok incelediği ürün kategorilerini dikkate alarak oluşturulmalı. Ayrıca arama özelliğinin en iyi performansta çalıştığından emin olunması için düzenlemeler yapılmalıdır.

Heatmap ile elde edilen verilerin basit olduğu düşünülebilir. Fakat bu veriler sayesinde internet kullanıcılarının en çok tercih ettiği alanlar belirlenir. Böylece web sayfasının kalitesi, ne kadar dikkat çekici olduğu ve iyileştirilmesi gereken alanlar anlaşılır. Unutmayın; web sayfanız çağımızın müşterilerinin karşısına çıktığınız ilk yerdir. Gerekli düzeltmeleri yapıp müşteri deneyimini (ux) iyileştirerek rekabetin sıkı olduğu pazarda dönüşüm oranlarınızı arttırabilirsiniz.

Heatmap, mouse hareketleri, funnel, formlar ve diğer web analiz araçları hakkında sormak istedikleriniz için bize bir mail atabilir veya iletişim formumuzu doldurabilirsiniz.

Bu konuların yanında; e-ticaret,yapay zeka,veri bilimimüşteri deneyimi ve devlet destekleri hakkında tüm içeriklerimizden haberdar olmak için sosyal medya kanallarımızı takip etmeyi unutmayın!

Yasal Uyarı: Yayınlanan her türlü yazı ve içeriğin tüm hakları Efilli Yazılım’a aittir. Kaynak gösterilse veya aktif link verilse dahi yazı, ses, video gibi her türlü içeriğin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz, yayınlanamaz, paylaşılamaz ve değiştirilemez.

Gelişmelerden Haberdar Olun
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.