Dönüşüm Oranı Nasıl Arttırılır?

Siz de bir e-ticaret sitesi kurmaya çalışıyor ancak trafik, müşteri yaşamboyu değeri (lifetime value), dönüşüm oranı gibi terimler arasında kayıp mı oluyorsunuz? Merak etmeyin, hepsiyle ilgili bilgiyi efilli blog sayfasında bulabilirsiniz. Bu yazıda, bunlardan en önemlisi olan dönüşüm oranını nasıl arttıracağınız hakkında detaylı bilgi vereceğiz.

Öncelikle dönüşüm oranının ne olduğunu anlamak gerekir. Dönüşüm oranı aslında kullandığınız pazarlama araçlarının ne kadar işe yaradığını ölçebileceğiniz çok faydalı ve kritik bir araç. Öyle ki, dönüşüm oranı düşük olan bir web sitesi, sürekli kalabalık olan ama hiç satış yapamayan bir dükkâna benzer. Yani site trafiğiniz yüksek ama dönüşüm oranınız düşükse bir yerlerde terslik var demektir.

Dönüşüm oranının ne olduğunu daha detaylı incelemek isterseniz ''Dönüşüm oranı nedir, nasıl hesaplanır?'' isimli yazımızı inceleyebilirsiniz.

Dönüşüm oranını arttırmak için yapabileceğiniz temel değişiklikler vardır. Ancak her şirketin izleyeceği yol kendine özel olacaktır, çünkü sorunların kaynakları da birbirinden farklıdır. Temel olarak dönüşüm oranınızı düşüren sebeplerden bazıları şöyle olabilir:

  • Sayfanızın açılış süresi – bu süre 3 saniyeyi geçmemelidir. Çünkü değişen çağ ve yaygınlaşan internet kullanımı ile kullanıcıların beklemeye tahammülü giderek azaldı. Özellikle e-ticaret sitelerindeki ürün sayfaları 1 saniyeden kısa sürede açılmalıdır. Böylece müşteri kaybını azaltabilirsiniz. Sayfanızın hızı hakkında bir bilginiz yoksa, ölçebileceğiniz bazı web siteleri mevcut. (örneğin: gtmetrix )
  • Sitenizi hızlandırmak için yapabileceğiniz şeylerden bazıları veritabanı temizlemek, kullandığınız görselleri sıkıştırmak veya küçük boyutlu görseller kullanmak olabilir. Daha detaylı bilgi için site hızlandırma hakkındaki yazımızı buradan okuyabilirsiniz.
  • Kampanyalar – e-ticaret sitelerinde düzenleyeceğiniz kampanyalar aslında birçok müşteri için e-ticaret sitelerini tercih etme sebepleri arasında bir numaradır. Sizin için maliyeti çok düşük olan ancak müşteri için tasarruf oranı yüksek kampanyalar seçmenizi öneririz. Örneğin ücretsiz kargo, ücretsiz iade, kapıda ödeme, hızlı gönderi gibi seçeneklere kargo şirketi ile anlaşma yaparak çok düşük maliyetlerle erişebilirsiniz. Üstelik bu özellikler müşteriler için değerlidir.

Sayısı giderek çoğalan e-ticaret siteleri ve aralarında kızışan rekabet ile, bu özellikleri "olmazsa olmazlar" arasına almak yanlış olmaz. Buna ek olarak indirimler ve taksit seçenekleri de en yaygın kampanyalar arasındadır. Bütün bu klasik kampanyaların yanı sıra efilli'yi kullanarak her bir müşterinize, ilgi alanları doğrultusunda anlık teklifler vererek daha nokta atışı sonuçlar elde edebilirsiniz.

  • Mobil uyumlu siteler – dünya'da akıllı telefon kullanım oranı hootsuite ve wearesocial iş birliği ile yazılan "global digital report 2019" verilerine göre 5 milyardan fazla ve her yıl ortalama 100 milyon artıyor. Hal böyleyken mobile uyumlu olmayan bir web sitesi düşünülemez. Web sitenizi mobil desteği veren uygulamalar üzerinden kurabilir veya web tasarımcınızı bu konuda uyarabilirsiniz.
  • Ne istediğinize dikkat edin – müşterilerinizden o alışveriş için gerekli bilgilerden fazlasını girmesini isterseniz vazgeçip sepeti terk edebilirler. T. C kimlik numarası veya işinize yaramayacak herhangi bir numara ile uğraşmayın. Satış sürecinizi olabildiğince kısa tutun. Mail adresi, teslimat adresi, telefon, kredi kartı bilgileri ve sattık gitti!
  • "Call to Action" butonları – kullanıcılarınız henüz ürünü almaya karar vermemişken, ona biraz yardımcı olabilirsiniz. Çarpıcı noktalara yerleştireceğiniz "hemen al", "fırsatı kaçırma" gibi butonlar ile psikolojik olarak müşterilerinizi satın almaya yönlendirmiş olacaksınız.
  • Ürün açıklamaları – açıklamayı hafife almayın. Belki de aklında yokken bir kullanıcıyı para vermeye ikna etmiş, ürün sayfanıza kadar çekmişsiniz. Buradan sonra onu sepete göndereceğiniz alan işte tam burası! Kendinizi müşteri yerine koymalısınız. Detaylı ve profesyonel içerik, hatta deneme videosu ile daha sadık müşteriler kazanacağınızdan hiç şüpheniz olmasın.
  • Sadelik – agresif reklamlar, gerçek olmayan indirimler veya göz yoran tasarımlardan çekinmelisiniz. Daha sade bir site hem profesyonel duracak hem de kullanım kolaylığı sağlayacaktır.
  • Canlı destek – müşterilerinizin yanında olun. Alışveriş ile ilgili akıllarına takılan bir konuyu başka yerde araştırmaya kalkarlarsa sepete dönmeyi unutabilirler veya alışverişten vazgeçebilirler. Basit eklentiler sayesinde sitenize sürekli köşede bir yerde duracak canlı destek kutusu koymanız dönüşüm oranını arttıracaktır. Bunun için tek tıkla, uygulama indirmeden görüntülü görüşme sağlayan 11sight tekliflerini incelemenizi öneririz.

Dönüşüm oranını arttırmakla ilgili daha fazla sorunuz mu var? Efilli bülten'e abone olun, yeni içeriklerimizi kaçırmayın! Bir sonraki yazımızda görüşmek üzere…

Yasal Uyarı: Yayınlanan her türlü yazı ve içeriğin tüm hakları Efilli Yazılım’a aittir. Kaynak gösterilse veya aktif link verilse dahi yazı, ses, video gibi her türlü içeriğin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz, yayınlanamaz, paylaşılamaz ve değiştirilemez.

Gelişmelerden Haberdar Olun
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.