E-İhracat’ta KVKK ve Çerez Yönetimi

Ara 9, 2020

Kişisel verilerin güvenliği her geçen gün daha önemli hale geliyor. Online alışverişlere alıştığımız bu dönemde girdiğimiz her web sitesinde bir dijital ayak izi bırakıyoruz. Kimlik numaramızdan tutun da iletişim bilgilerimize kadar birçok veriyi paylaşıyoruz. Sosyal medya platformlarına bakmadığımız yada bir gönderi paylaşmadığımız gün neredeyse artık yok. Özellikle son yıllarda e-ihracatta artış yaşandığı için kişisel verilerimiz bu alanda daha fazla kullanılmaya başlandı. 

 E-ticaret nedir? 

E-ticaret aslında normal ticaretin elektronik ortamlarda yapılmasıdır. Elimizde bulunan mal ve hizmetlerin satışı, dağıtımı ve ödeme işlemlerinin internet aracılığıyla gerçekleştirilmesidir. 

Dış ticaret nedir ? 

Ülkede bulunan mevcut malların ve sermayenin ülke dışına çıkarılmasıdır. Dış ticaret üretilen mal ve hizmetlerin belirlenen ücretler karşılığında ürünün son kullanıcıya ulaşmasını sağlayan alım-satım faaliyetlerinin tümüdür. Aynı zamanda kendi içinde ihracat ve ithalat olarak ikiye ayrılır. 

İhracat nedir? 

İhracat belirli ülkeler arasında üretilen ürünlerin, başka ülkelere döviz karşılığında satılmasıdır. İhracat diğer anlamıyla dışsatımdır. Aynı zamanda ithalat olarak bilinen içsatımın karşıtı olarak da tanımlanır. İthalat ve ihracat aslında bir ülkenin dış ticaret dengesini korur. 

İhracat nasıl yapılır? 

Farklı özelliklerde birçok ihracat işlemi vardır. Bu işlemler satılacak ürüne göre farklılık gösterebilir. Yurt dışına ürün satışı yapılacaksa ihracat süresi, ihraç edilecek ürünün hangi şekilde ihraç edileceği ve bunlarla ilgili oluşturulması gereken belgeler, aşamalar ve prosedürler değişebilir. İhracat yapmak için özel bir belge yada izne ihtiyaç yoktur. Sadece bazı kuruluşlara üye olarak tüzel kişilik yada ihracatçı kimliği kazanabilirsiniz. 

Ülkemizde her yıl ihracat hedefleri değişiyor. Beş yılda bir hazırlanan kalkınma planlarıyla ithalat ve ihracat canlandırılarak, ekonomi hedefleri belirlenir. Peki ya e-ihracatta işler nasıl ilerler ? 

E-ticaretin hepimiz ne olduğunu biliyoruz çünkü interneti hepimiz kullanıyoruz. E-ihracat ise elimizde bulunan mevcut ürünleri yurt dışına satmak anlamına gelmektedir. Yani bildiğimiz ihracatın elektronik hali. E-ihracat yapmak için iki farklı yöntem mevcut. Önemli olan burada sizin işletmenize hangisinin daha uygun olduğu.

 1.Yöntem: E-ihracat sitelerinde satış yapmak. 

Yeni başlayanlar için çok daha masrafsız, kolay ve hızlı olan bu yöntem size çok büyük web sitelerinde ürün satma imkanı tanır. Türkiye’de e-ihracat yapan firmalar N11, Hepsiburada, Gittigidiyor olarak sıralanabilir. Tabi ki bu firmalar sadece Türkiye ile sınırlı değil. Yurtdışında da Ebay, Amazon, Etsy gibi web siteleri size e-ihracat olanağı tanıyabilir. Ebay ve Amazon dünyada alışveriş denizi olarak tanımlanabilecek kadar büyükler. Neden bu yöntemi seçeceğinize gelecek olursak; 

  • Kolay üyeliklerle yurtdışına satış yapmaya hemen başlayabilirsiniz. 
  • Bu sitelerin her birinin bir müşteri kitlesi olduğu için sayfanıza müşteri çekmenize gerek kalmaz ve bu oldukça masrafsızdır. 
  • Alışveriş denizi olarak adlandırdığımız bu sitelerin müşterileri genellikle sadıktırlar. Firmalara gözü kapalı güvenebilirler.
  1. Yöntem: Kendinize ait bir web sitesi sahibi olmak.

           Buradaki en büyük avantajınız prestijdir. Kendinize ait web sitesine sahip olmanız kurumsal ve dijital kimliğiniz için büyük önem taşır. Belirli tasarımlarla işinizin gücünü yansıtabilir ve markalaşmanızı kolaylaştırabilirsiniz. Sloganlarınızı kendiniz seçebilir ayrıca müşterilerinizin dikkatini çekecek vizyonlarla ön plana çıkabilirsiniz. Burada e-ihracat yapan firmalara örnek verecek olursak artık herkes bunu yapıyor diyebiliriz. Küçük bir firmanız olsa bile yurtdışına açılmak istediğinizde yada hedef kitlenizde yurtdışındaki potansiyel müşteriler varsa kolayca e-ihracat sitelerine sahip olabilirsiniz. Tabii bunları yapmadan önce belirli problemleri ve masrafları da göz önüne almanız gerekebilir. 

 

E-İhracatta Kişisel Verilerin Güvenliği Nasıl Sağlanıyor? 

Kişiler elektronik alanlarda bıraktıkları dijital ayak izleri hakkında güvenlik talep etme hakkına artık sonuna kadar sahipler. Kişisel hak ve özgürlüklerimiz arasında girmiş olan kişisel verilerin gizliliği için devletler her geçen gün yeni bir adım atıyor. Kişisel verilerin gizliliği, aslında ilgili kişinin rızası olmadan bu verilerin başkalarıyla paylaşılmasını engelliyor. Çok geniş olan elektronik alanlarda kişisel verilerin gizliliğini sağlamak çokta kolay olmuyor. GDPR, CCPA veya KVKK gibi ülkelere göre değişen yasal düzenlemeler sık sık bu alanları kontrol etmek için yenileniyor ve gelişiyorlar. Ülkemizde 2016 yılında yürürlüğe giren ve Avrupa Birliği ile ortak yapılan Kişisel Verileri Koruma Kanunu (KVKK) anayasanın 20.maddesine göre ‘’Özel Hayatın Gizliliği ve Korunması’’ kapsamında kişisel verilerimiz güvence altında tutuluyor. Peki ya e-ihracatta elde edilen kişisel verilerimiz nasıl güvence altında tutuluyor? 

 

E-ihracat için kullanılan web sitelerinde toplanılan çerezler genellikle kişisel verileri içeriyor. Sonuçta bir ürünü alırken telefon numaramızdan ev adresimize hatta kredi kartı bilgilerimize kadar tüm bilgileri veriyoruz. Bu kişisel veriler çerez sistemleriyle sunucularda toplanıyor. Kişinin rızası olmadan asla üçüncü kişilerle paylaşılmayan çerez verileri için etkili bir e-ihracat çerez yönetimi sistemi kullanmak gerekiyor. Ayrıca rıza yönetim platformlarıyla kişilerin açık rızaları da alınabiliyor. Toplanan veriler içerisinden sadece kişinin açık rıza verdiği adı, soyadı, doğum yeri, doğum tarihi gibi temel bilgiler üçüncü taraflarla paylaşılabiliyor. İnternet ortamında kişinin verilerini paylaşmayı kabul etmesi de bu verileri farklı kurum ve kuruluşlarla rahatça paylaşabileceğimiz anlamına gelmiyor. Yasal düzenlemelere uygun şekilde paylaşım yapılması gerekiyor. 

 

E-ihracat yaparken çerez güvenliğindeki en önemli kısım veri sahiplerinin hassas verilerini korumaktır. Hassas veriler kişilerin ırk, siyasi görüş, dini inanç, genetik bilgileri, sağlık ve cinsel yönelimiyle ilgili bilgileri içermektedir. Bu bilgilerin hiçbiri kişi rızası olmadan paylaşılamaz. Hassas veriler kişisel veriler için belirli olan yasal yükümlülüklerden daha ağır yükümlülükler içerir. Özellikle e-ihracatta yurtdışına satışlar yapıldığı için kişisel verilerin uluslararası dolaşımı söz konusu olabiliyor. Ülkemizde bunlar için web sitenizin KVKK onayından geçmesi gerekiyor. Onaydan geçen web siteleri topladıkları çerezleri diğer ülkelerle paylaşabilir hale geliyor. Özel bir durum söz konusu olduğunda bazen Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu elde edilen verileri kişinin rızası olmadan da yurt dışındaki kurum ve kuruluşlarla paylaşabiliyor. 

 

Siz de hayallerinizi gerçekleştirmek için bir e-ihracat sitesi yapacaksanız ve KVKK’ya uyumlu rıza yönetim platformu arıyorsanız bize ulaşın ! [email protected] 

İlgili Yazılar

İkinci El Cihazlar ve Veri Sızıntıları

İkinci El Cihazlar ve Veri Sızıntıları

2021 yılında bir çok firmadan veri sızıntısı haberleri duymaya başlandı. Bu haberlerin bir kısmı güncel olsa da, bir kısmı aylar hatta yıllar öncesinde gerçekleşmişti. Peki bu son günlerde veri sızıntılarının arttığı anlamına mı geliyor? Hayır. Bu tür veri sızıntısı...

daha fazla bilgi edinin
Apple Cihazlar ve Uygulama Takibi

Apple Cihazlar ve Uygulama Takibi

Kişisel verilerin korunması hakkında elektronik cihaz kullanıcılarının ve müşterilerinin farkındalığının artmasıyla birlikte Apple, kendi cihazları üzerinde bir güncellemeye gitti. Uygulama takibi bir diğer adıyla Apple app tracking özelliğini geliştiren marka,...

daha fazla bilgi edinin