Yapay Zeka ile E-Ticaretin Geleceği

E-ticaretin hacmi ve önemi her zaman gündemde olan bir konudur. Birçok işin internet üzerinden görüldüğü ve resmi kurumların bile işlemlerini internet tabanlı hale getirdiği bu çağda, özellikle perakende satış yapanların e-ticaret dünyasında bulunmaması mümkün değil.

Yapay zeka, makine öğrenmesi gibi kavramların da e-ticaretin konusu olması, üzerine ne kadar düşünüldüğünün bir göstergesi. Bu konuda dünya çapında yayımlanan raporlar sayesinde bizler de e-ticaretin ne durumda olduğu hakkında bilgi sahibi olabiliyoruz. Gelin birkaç istatistikle başlayarak e-ticaretten ve yapay zekadan bahsedelim.

Dünya'da e-ticaretin hacmi çoktan akıl almaz düzeylere ulaşmış durumda.

  • Küresel e-ticaret perakende satışlarının 2019 yılı için 3.4 trilyon abd doları civarında olduğu düşünülüyor. (statista)
  • 2040 yılında perakende satışlarının %95 oranında internet aracılığıyla sağlanacağı öngörülüyor. (nasdaq)
  • Dünya'da yaklaşık 20 milyon e-ticaret sitesi var ve bu sitelerin dönüşüm oranları yalnızca 2.8 civarlarında. (digitalcommerce360)

Türkiye için de gelişim bu istatistiklerden farklı değil; global sosyal medya ajansları we are social ve hootsuite'in, istatistik ajansı statista ile ortaklaşa hazırladıkları "dijital türkiye 2019 e-ticaret raporu"na göre, internetten alışveriş yapan kişi sayısı geçen yıl 7,6 milyon kişi artarak 39,3 milyona ulaştı. Harcama miktarının ise yıllık 11,5 milyar abd doları'na ulaştığı belirlendi.

E-ticareti bu oranda geliştiren itici güç, müşterilerin isteklerine ve ihtiyaçlarına göre dizayn edilmiş yapay zeka sistemleri. E-ticaret alanında kullanılan birçok bilişsel teknoloji bulunmaktadır. Bilişsel teknolojiler; makine öğrenmesi (ml), yapay sinir ağları, derin öğrenme (dl), robotik süreç otomasyonu (rpa), doğal dil işleme (nlp) ve yapay zekânın diğer uygulama alanlarını da içeren kapsayıcı bir tanımdır.

Araştırma şirketi gartner, 2020 yılında müşteri iletişiminin %80 veya üzeri bir oranda yapay zeka destekli sistemlerle yönetileceğini öngörmektedir. Günümüzün lider e-ticaret siteleri sahte ürün yorumlarının tespit edilmesi, akıllı asistanlar, ürün ve içerik önerileri gibi alanlarda büyük veri ve bilişsel teknolojilerden faydalanmaktadır.

Bilişsel teknolojilerin yaygın kullanıldığı diğer alanlar dinamik fiyatlandırma, fiyat, indirim ve promosyon optimizasyonu gibi satışı besleyen teknikler ile talep tahmini, stok optimizasyonu, depo alan optimizasyonu gibi tedarik zinciri yetkinlikleri olarak sayılabilir.
Son yıllarda online kullanıcı davranışlarının artan veri hacimleri ile toplanabilmesi ve makine öğrenmesi, derin öğrenme gibi teknikler ile müşteri mikro-segmentleri oluşturma, yeniden pazarlama (retargeting), pazarlama kanal optimizasyonu (marketing mix modeling) gibi uygulamaların kullanımları yaygınlaşmıştır.

Efilli de bu alanda destek veren sistemler arasındadır.
Türkiye'nin önde gelen e-ticaret siteleri, büyük veri ekipleri kurmakta ve müşteri davranış verileri üzerinden sitelerini iyileştirme çalışmaları yapmaktadır. Büyük veri analizi, bu gibi şirketler için hedefleme ve kişiselleştirilmiş deneyim oluşturma yönünde sağladığı desteklerle çok kıymetli bir alan haline gelmiştir.

Siz de yapay zekanın gelecek zamanlarda daha da önem kazanacağını düşünüyorsanız, hemen info@efilli. Com adresine bir mail göndererek düşüncelerinizi bizimle paylaşabilirsiniz. Facebook, instagram ve linkedin 'de bizi takip ederek yapay zeka ve e-ticaret hakkında diğer içeriklerimizden haberdar olabilirsiniz. Faydalı olması dileğiyle…

Kaynaklar:

https: //www2. Deloitte. Com/content/dam/deloitte/tr/documents/consumer-business/e-ticaretin-gelisimi-sinirlarin-asilmasi-ve-yeni-normlar. Pdf

Yasal Uyarı: Yayınlanan her türlü yazı ve içeriğin tüm hakları Efilli Yazılım’a aittir. Kaynak gösterilse veya aktif link verilse dahi yazı, ses, video gibi her türlü içeriğin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz, yayınlanamaz, paylaşılamaz ve değiştirilemez.

Gelişmelerden Haberdar Olun
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.