Hizmet Olarak Yazılım (SaaS) mı, Özel Yazılım Mı?

Bundan 10 yıl önce, işletmeler rutin işleyişlerini sürdürebilmek için hazır yazılımlara veya yalnızca kendileri için yazılan özel yazılımlara büyük bütçeler ayırıyordu. Günümüz dünyasında işler değişti.

Bulut servislerinin hayatımıza girmesiyle, türkçesi "hizmet olarak yazılım" olan "software as a service (saas) ürünlerini sıklıkla görmeye başladık. Bu uygulamalar, yalnız 1 görevi çok iyi yapmak üzerine tasarlanıyor. Saas ile birlikte işletmelerin ihtiyacı olan muhasebe, insan kaynakları, veri analizi gibi kritik alanlarda çalışan sistemler dakikalar içinde kurulabilir hale geldi. Peki, saas ürünleri mi daha iyi yoksa özel yazılımlar mı? Karar vermeniz için ikisini farklı açılardan karşılaştırdık.

Özelleştirme

Özel yazılım: şirket düzeyinde tüm özelleştirmeler yapılır. İhtiyaç duyulan tüm özellikler tek uygulamadadır.

Saas: tek bir görevi çok iyi yapmak üzerine kurulmuştur. Çoğunlukla kişi düzeyinde özelleştirmelere izin verilir.
Özel yazılımların tercih edilmesindeki en büyük sebep, adı üzerinde "şirketinize özel" yazılmış olmalarıdır. Ama pratikte şirketiniz için gereken her operasyonun tek yerden yönetildiği bir sistem düşündüğünüz kadar cazip olmayabilir.

Üstelik yazılım tamamen bittiğinde bile hayal ettiğiniz sonucu alamamanız da mümkündür. Sistem kullanıcıları çoğu zaman sunulan özelliklerin en fazla %10'unu etkin şekilde kullanır. Birçok paydaşın ihtiyaçlarını karşılamaya çalışarak karmaşık ve aşırı detaylı bir yazılım üretmek, verimliliği olumsuz etkileyebilir.

Saas uygulamaları ise tek bir işi çok iyi yapmak üzerine kurulu olduğundan oldukça basit, hatta eğlenceli arayüzlere sahiptirler. Kullanıcıların memnuniyetini en üst düzeye çıkarmak, bu yazılımları üreten şirketlerin birincil hedefleridir. Özelleştirmeler çoğu zaman şirket değil kullanıcı düzeyinde yapılabiliyor ancak saas'lar tek bir hedefe odaklı olduğundan ayrı bir özelleştirmeye gerek de kalmıyor diyebiliriz.

Geliştirme / Güncellemeler

Özel yazılım: şirketinizin yapısı ve ölçeği değiştikçe yazılımcılarla görüşerek özellik ekleyip çıkarabilirsiniz.
Saas: rekabet ortamında ayakta kalabilmek için sürekli yenilik ve iyileştirmeler yapılır.

Özel yazılımlara güncelleme ve yenilik yapılması için sistemi kuran yazılımcılara başvurulmalıdır. İstediğiniz yeni bir özellikse, bunun önce kodlanması, sonra sisteme eklenmesi yaklaşık 1-2 ayı bulabilir. Saas yazılımcıları gelen geri dönüşlere göre sistem üzerinde sürekli iyileştirme ve değişiklikler yaparlar. Kullanıcı deneyimi ön plandadır. Tek bir temel görev üzerine çalıştığından, ekleyip çıkarılacak fazla özellik olmaz. Olduğunda, sistemlerin destek ekiplerine ulaşılabilir.

Üçüncü Parti Uygulamalarla Entegrasyon

Özel yazılım: özel yazılımların kullandığınız diğer yazılımlarla uyum sağlaması, aralarında veri akışının sağlanması için açık "kapı"larının olması, iki yazılımın "konuşabilmesi" yani aslında bağlamak istediğiniz uygulamayla arada bir anlaşmanın olması gerekir. Sistemi satın alırken kesinlikle entegre edilmesi gereken bir başka sistem varsa, bunu belirtmeniz gerekir.

Saas: bu tür yazılımlar api eklemeleriyle birçok farklı yazılımla entegre olabilmektedir. Efilli'yi entegre edebileceğiniz diğer yazılımlar hakkında bilgi almak için bize ulaşın.

Uygulanmaya Başlama Hızı

Özel yazılım: birkaç ay / yıl
Saas: birkaç dakika / gün
özel olarak oluşturulmuş kurumsal yazılımların hayata geçirilmesi genellikle en az 6 ay sürer ve kuruluşun büyüklüğüne, paydaş sayısına, kuruluşun kapsamına bağlı olarak yıllarca bile sürebilir. Saas yazılımı ile çalışmaya başlamak, saas yazılımının karmaşıklığına, gerekli kullanıcı eğitimine vb. Bağlı olarak genellikle sıfır ila birkaç gün arası sürer.

Maliyet

Özel yazılım: özel yapım yazılımlar saas'tan çok, çok daha pahalıdır. Bu iş için anlaşacağınız orta seviye bir mühendis veya proje yöneticisi size yılda en az 500.000 tl'ye mal olacak.  Kodlama çalışmalarının çoğu hindistan, ukrayna, beyaz rusya gibi düşük maliyetli ülkelere dışarıdan tedarik edildiğinde bile çalışan bir yazılım oluşturmak için sürecin başından sonuna kadar yüzbinlerce tl veya oldukça uzun zaman harcamanız gerekecek.

Saas: saas yazılımları geliştirme maliyetlerini birçok müşteriye dağıtır. Sonuç olarak, maliyetler çok daha düşüktür. Dahası, saas işletmelerinde maliyetler tamamen değişkendir: seçeceğiniz plana göre abonelik ücretini öder, başka maliyetle karşılaşmazsınız.

Yeni nesil yapay zeka tabanlı bir saas yazılımı olan efilli'nin kullanıcı dostu paneli sayesinde müşterilerinizi hiç olmadığı kadar iyi tanıyacak, onlara tam zamanında özel teklifler ve özel hazırlanmış kampanyalar sunarak satışlarınızı arttırabileceksiniz. Hemen şimdi ücretsiz bir demo talep etmek için bize ulaşın.

Kaynaklar:

https: //avatar-computing. Com/custom-software/
https: //cdn2. Hubspot. Net/hubfs/68523/saas-vs-custom-built-enterprise-software. Pdf? T=1499294843568
http: //pcdgroup. Com/the-pros-and-cons-of-custom-software-vs-off-the-shelf-solutions/

Yasal Uyarı: Yayınlanan her türlü yazı ve içeriğin tüm hakları Efilli Yazılım’a aittir. Kaynak gösterilse veya aktif link verilse dahi yazı, ses, video gibi her türlü içeriğin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz, yayınlanamaz, paylaşılamaz ve değiştirilemez.

Gelişmelerden Haberdar Olun
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.