KVKK ve GDPR Uyumluluğu Pazarlamacıları Nasıl Etkiler ?

Nis 13, 2021

Dijital iş dünyasında artık KVKK ve GDPR gibi kişisel verilerle ilgili yasalardan kaçmak imkansız. Neredeyse artık her şirket KVKK ve GDPR ile ilgili uyumluluk zorunluluğunu hissediyor. Yöneticiler ve çalışanlar dahil herkesin kişisel verileri koruma yolunda bilgilendirilmesi gerekiyor. Bunun için yeni işe alımlarda ve hizmet içi eğitim süreçlerinde çalışanların kişisel veriler hakkında bir eğitim alması da gerekiyor.

Biliyoruz ki artık hayatımızın her anında kişisel verilerin önemi ile karşılaşıyoruz. Bazen çıkan haberlerde bazen bir web sitesinde ‘’kişisel veri’’ ifadesini duyuyoruz. Artık ziyaret ettiğimiz tüm siteler bizden kişisel verilerimizi yönetmemizi ve hangilerinin üçüncü taraflarla paylaşacağımıza karar vermemizi istiyor. 

KVKK ve GDPR gibi yasalar şirketlerin internet gizliliği ve kişisel veriler hakkında düşünme ve yönetme şeklini değiştiriyor. Günden güne bilinçlenme daha da artıyor. Yaşanan bu bilinçlenmenin yanında haberi olmayan şirketler ve bireyler de var.

Tüm bu değişim ve belirsizlik farklı çalışanları ve şirketleri farklı şekilde etkileyecektir. Bu süreçte B2B pazarlama türü oldukça fazla etkilenecektir. Peki dijital dünyada pazarlamacıların iş yapma şekli nasıl değişecek ve bu değişime uyum sağlamak için neler yapabilirler?

Pazarlama, KVKK ve GDPR

Öncelikle pazarlamacıların iş yapma şekillerini nasıl dönüştüreceklerini öğrenmeleri için KVKK ve GDPR öğrenmeleri gerekmektedir. 

KVKK Nedir? 

Kişisel verilerin çağın standartlarına uygun işlenmesi ve koruma altına alınması için 7 Nisan 2016 tarihinde yürürlüğe girmiş olan 6698 sayılı kanundur. Kişisel verilerin işlenme aşamalarından, işleyen gerçek ve tüzel kişilerin uyacakları usul ve esaslara tüm gereksinimler bu kanunda belirlenmiştir. 

man-is-using-his-laptop-coffee-and-notebooks-on-the-desk

Bu kanun sayesinde kişisel veriler gelişigüzel toplanamaz, yetkisiz kişilerin erişimine açılamaz, ifşa, amaç dışı kullanım veya kötüye kullanım yapılamaz. 

GDPR Nedir? 

Genel Veri Koruma Yönetmeliği (GDPR), 25 Mayıs 2018’de yürürlüğe giren Avrupa Birliği (AB) düzenlemesidir. AB’deki tüm bireylerin verilerini ve mahremiyetlerini, kimlerin toplanabileceği konusunda kontrol vermek suretiyle korumak üzere çıkarılmaktadır.

KVKK, GDPR ve İletişim Bilgileri

E posta pazarlaması, dijital çağda en çok kullanılan pazarlama tekniğidir. Şirketlerin potansiyel müşterilerini belirlemek için belirli veri sağlayacılarına ihtiyacı vardır. Bu veri sağlayıcıları genellikle pazarlamacılara müşterilerin iletişim bilgilerini satarlar. Şirketler ve pazarlamacılarda pazar araştırmalarını kolaylaştırmak için bu listeleri satın alırlar.

KVKK ve GDPR’dan önce bu listeler yasal biliniyordu fakat yasa çok zayıf hazırlanmıştı. KVKK ve GDPR ile birlikte ise artık kişisel verilerin bulunduğu listeleri almak çok büyük cezalarla karşı karşıya kalmaya sebep olabiliyor. 

KVKK ve GDPR yasalarına göre kişisel veri listelerini alabilmek için öncelikle müşterilerden açık rıza onayı alınması gerekiyor. Verilen onay verilerin belirli bir şekilde işlenmesine izin vermelidir ve bireyler tüm sistemlerde kişisel verilerinin silinmesini de talep etme hakkına sahiptir. 

KVKK, GDPR ve Reklam Hedefleme

KVKK ve GPDR öncesinde, web site ziyaretçilerinin kişisel verileri rahatlıkla toplanabiliyordu. Elde edilen verilerle reklamları doğrudan ürünleri ve hizmetleri potansiyel müşterilerini hedeflemek için kullanabiliyorlardı.

Gelen kişisel verilere ait yasalarla çerezler, şartlar ve anlaşmalar daha katı bir hale geldi. Bu nedenle artık tüm web siteleri kişisel veri toplamak için izin almalı ve ardından reklam hedeflemesinde kullanılmalıdır. 

Pazarlamacılar olarak potansiyel müşterilerin kişisel verilerine önem verilmeli ve yasalara uygun bir şekilde toplanmalıdır. Aksi halde cezai durumlarla karşılaşılacağı bilinmelidir.

Şirketlere bağlı çalışan pazarlamacıların yasaları ihlal ederek kişisel verileri satın almaları sadık müşterilerin ve potansiyel müşterilerin güvenini kıracağını bilmelidir. 

Siz de kişisel verilere önem verdiğinizi göstermek ve müşterilerinizin açık rızasını aldıktan sonra kişisel verilerini toplamak istiyorsanız bize ulaşın! [email protected]

İlgili Yazılar

Mobil Uygulama Çerez Rızası

Mobil Uygulama Çerez Rızası

Mobil uygulama kullanıcı onayı, telefonunuzda bulunan uygulamaların verilerinizi nasıl topladığı ve nasıl kullandığı dahil, üçüncü taraflarla paylaşılan çerezlerin ve kullanılan web sitelerinin kullanıcıdan kişisel verileri hakkında izin almasıdır. Mobil uygulama...

daha fazla bilgi edinin
Veri Gölleri İşletmeniz İçin Ne Kadar Etkili?

Veri Gölleri İşletmeniz İçin Ne Kadar Etkili?

Veri odaklı çalışan işletmelerin tümü her gün yeni bir veri yönetim yolu arıyorlar. Büyük verilerin yönetilmesi de kolay olmadığından onları küçük veri gölleri haline getirmek önemli bir konu oluyor.  Veri gölü nedir?  Veri gölü, yapılandırılmış veya yapılandırılmamış...

daha fazla bilgi edinin